Састанак свештенства и
монаштва Епархије горњокарловачке

   У манастиру Гомирје, 27. децембра о.г. под председништвом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Г.Г. Герасима, одржан је састанак  свештенства и монаштва Епархије горњокарловачке. Након молитве, у уводној речи Епископ Герасим је поздравио све присутне свештенике, а потом изнео кратак преглед најважнијих дешавања у протеклој години. После тога свештеници су подносили извештаје о стању на својим парохијама а који се тичу обнове храмова и парохијских домова, вршења богослужења и обреда, извођења наставе веронауке у школама, као и поврата избеглог и расељеног становништва на своја огњишта. Најчешћи проблеми са којима се сусрећу свештеници су: велики број оштећених храмова којима је потребна хитна обнова и санација,  слаб поврат становништва  и миграције село-град, мањи број ученика који се опредељују за похађање наставе православне веронауке, итд.
    Епискп Герасим је истакао да су приоритетни планови за наредну 2007 год. наставак обнове храмова и парохијских домова али и повратак национализоване имовине који неоправдано успоравају надлежне власти. Сходно својим могућностима Епархија горњокарловачка ће и убудуће кроз рад хуманитарне организације Српске Православне Цркве ''Човекољубље''  а у складу са својим могућностима, помагати угроженом становништву. Поводом предстојећих Божићних празника Епископ је преко ове организације припремио пакете намијењене слијепим и слабовидним особама, које ће им уручити надлежни свештеници.
     На крају састанка Епископ је подручном свештенству Епархије горњокарловачке честитао предстојеће Божићне и новогодишње празнике.

         
[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio