Sastanak sveštenstva i monaštva Eparhije gornjokarlovačke

    U manastiru Gomirje, 27. decembra o.g. pod predsedništvom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog G.G. Gerasima, održan je sastanak  sveštenstva i monaštva Eparhije gornjokarlovačke. Nakon molitve, u uvodnoj reči Episkop Gerasim je pozdravio sve prisutne sveštenike, a potom izneo kratak pregled najvažnijih dešavanja u protekloj godini. Posle toga sveštenici su podnosili izveštaje o stanju na svojim parohijama a koji se tiču obnove hramova i parohijskih domova, vršenja bogosluženja i obreda, izvođenja nastave veronauke u školama, kao i povrata izbeglog i raseljenog stanovništva na svoja ognjišta. Najčešći problemi sa kojima se susreću sveštenici su: veliki broj oštećenih hramova kojima je potrebna hitna obnova i sanacija,  slab povrat stanovništva  i migracije selo-grad, manji broj učenika koji se opredeljuju za pohađanje nastave pravoslavne veronauke, itd.
      Episkp Gerasim je istakao da su prioritetni planovi za narednu 2007 god. nastavak obnove hramova i parohijskih domova ali i povratak nacionalizovane imovine koji neopravdano usporavaju nadležne vlasti. Shodno svojim mogućnostima Eparhija gornjokarlovačka će i ubuduće kroz rad humanitarne organizacije Srpske Pravoslavne Crkve ''Čovekoljublje''  a u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati ugroženom stanovništvu. Povodom predstojećih Božićnih praznika Episkop je preko ove organizacije pripremio pakete namijenjene slijepim i slabovidnim osobama, koje će im uručiti nadležni sveštenici.
      Na kraju sastanka Episkop je područnom sveštenstvu Eparhije gornjokarlovačke čestitao predstojeće Božićne i novogodišnje praznike.

          

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio