Састанак вероучитеља Епархије горњокарловачке

      По завршеној Литургији, у просторијама манастира Гомирје одржан је састанак вероучитеља Епархије горњокарловачке, на коме је било речи о самом начину и методама извођења наставе православне веронауке, наставном плану и  програму, али и о многобројним проблемима са којима се сусрећу веручитељи, а све у циљу побољшања квалитета рада.
    Поједини проблеми са којима се сусрећу вероучитељи, а и сами ученици су; лоше направљен распоред часова тако да православна веронаука се предаје као предчас или шести и седми час. То вероучитељима и није проблем, али је проблем ђацима, на првом месту сам превоз. Како доћи ујутро рано до школе или како се вратити кући ако нема аутобуса или другог превоза? Већина српске деце су доста удаљени од школе, а многи због тога и одустају од веронауке. Поставља се питање јели то циљ равнатеља школа? И каква је задња намера?
     Други од проблема је тај да поједини Равнатељи школа забрањују вероучитељима да у  школу унесу Свето Писмо и друге књиге везане за веронауку писане ћирилицом, као и забрањивање вероучитељима да деци на школској табли пишу ћирилицом. Писцу ових редака је непознато, а верујем и равнатељима, где за своје поступке налазе упориште и у каквим Хрватским законима. Пре ће бити равнатељска самовоља и стављање себе изнад закона о просвети и изнад закона о мањинским заједницама. Жалосно је то што равнатељи који дискриминишу децу на верској и нацоналној основи и даље предају у тим школама и не одговарају за своје поступке.


 


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio