Sastanak veroučitelja Eparhije gornjokarlovačke

    Po završenoj Liturgiji, u prostorijama manastira Gomirje održan je sastanak veroučitelja Eparhije gornjokarlovačke, na kome je bilo reči o samom načinu i metodama izvođenja nastave pravoslavne veronauke, nastavnom planu i  programu, ali i o mnogobrojnim problemima sa kojima se susreću veručitelji, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta rada.
    Pojedini problemi sa kojima se susreću veroučitelji, a i sami učenici su; loše napravljen raspored časova tako da pravoslavna veronauka se predaje kao predčas ili šesti i sedmi čas. To veroučiteljima i nije problem, ali je problem đacima, na prvom mestu sam prevoz. Kako doći ujutro rano do škole ili kako se vratiti kući ako nema autobusa ili drugog prevoza? Većina srpske dece su dosta udaljeni od škole, a mnogi zbog toga i odustaju od veronauke. Postavlja se pitanje jeli to cilj ravnatelja škola? I kakva je zadnja namera?
      Drugi od problema je taj da pojedini Ravnatelji škola zabranjuju veroučiteljima da u  školu unesu Sveto Pismo i druge knjige vezane za veronauku pisane ćirilicom, kao i zabranjivanje veroučiteljima da deci na školskoj tabli pišu ćirilicom. Piscu ovih redaka je nepoznato, a verujem i ravnateljima, gde za svoje postupke nalaze uporište i u kakvim Hrvatskim zakonima. Pre će biti ravnateljska samovolja i stavljanje sebe iznad zakona o prosveti i iznad zakona o manjinskim zajednicama. Žalosno je to što ravnatelji koji diskriminišu decu na verskoj i naconalnoj osnovi i dalje predaju u tim školama i ne odgovaraju za svoje postupke.


 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio