ЗАГРЕБ СЛИЈЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ДОБИВА СРПСКУ ГИМНАЗИЈУ
Министарство образовања позитивно оцијенило намјеру
Православне цркве за отворењем школе

Прва српска класична гимназија ускоро ће бити отворена у Загребу. То је јучер потврдио Желимир Јањић, државни тајник за средње образовање.
Гимназију ће похађати 80 до 100 ученика у четири разреда, а Српска православна црква ће именовати професоре.

Гимназија на Св. Духу
- Намјера је да се гимназија сагради на земљишту које има дјеломично сређену комуналну инфраструктуру у Улици Светог Духа 122, које је у власништву Српске православне цркве. Постоји могућност да гимназија, док се не сагради школска зграда која се тек пројектира, почне радити у замјенским просторијама - рекао је Јањић.
То нам је потврдио и отац Миленко Поповић, први парох загребачки.
- Истина, школа ће се градити на нашем земљишту на Св. Духу 122 у дворишту покрај манастира Св. Петке. Планирамо да ће гимназија почети дјеловати школске 2006/2007. године - каже отац Миленко Поповић.
Каже и да имају простор, који ће послужити као привремено рјешење док се школа не сагради, али није желио открити јавности гдје је тај простор.
Неслужбено смо дознали да ће гимназија као привремено рјешење користити неки од простора на Цвјетном тргу, који су у власништву СПЦ-а. Иницијативу за оснивањем такве школе, прве у Хрватској, покренуо је СПЦ 2003. године.

Писмо намјере
Писмо намјере Министарству знаности, образовања и спорта послао је почетком прошле године Јован, митрополит загребачко-љубљански и цијеле Италије и предсједник Епископског савјета. Министарство је у српњу прошле године издало позитивно мишљење на писмо намјере Српске православне цркве за оснивањем такве средње школе, каже тајник Желимир Јањић. Основано је Повјеренство и покренута је темељита припрема и процедура за добивање свих потребних докумената.

Очување идентитета
Митрополит Јован истиче важност оснивања школе као мјеста које ће јамчити развој и напредак српске заједнице у Хрватској, која је овдје присутна већ стотинама година. Осим тога, увјерен је да ће школа јамчити развој цијелог хрватског друштва у будућности, као што је српска заједница и у прошлости активно судјеловала у друштвеном и знанственом развоју. Прва српска класична гимназија, јединствена у Хрватској, ублажит ће губитак идентитета припадника српске етничке мањине. Такођер, гимназија би требала бити брана од убрзане асимилације српске заједнице. Она ће спријечити заборав српске културе и језика, вјерује митрополит Јован.
Вјерници православне вјероисповијести окупљени прије вечерњег богослужја у цркви на Прерадовићевом тргу рекли су да су врло задовољни што ће напокон српска гимназија у Загребу почети дјеловати.

~ Вијест преузета из дневног листа "Вечерњи лист" од 31. 01. 2005. год., аутор Марко Шпољар ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio