ZAGREB SLIJEDEĆE GODINE DOBIVA SRPSKU GIMNAZIJU
Ministarstvo obrazovanja pozitivno ocijenilo namjeru
Pravoslavne crkve za otvorenjem škole

Prva srpska klasična gimnazija uskoro će biti otvorena u Zagrebu. To je jučer potvrdio Želimir Janjić, državni tajnik za srednje obrazovanje.
Gimnaziju će pohađati 80 do 100 učenika u četiri razreda, a Srpska pravoslavna crkva će imenovati profesore.

Gimnazija na Sv. Duhu
- Namjera je da se gimnazija sagradi na zemljištu koje ima djelomično sređenu komunalnu infrastrukturu u Ulici Svetog Duha 122, koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Postoji mogućnost da gimnazija, dok se ne sagradi školska zgrada koja se tek projektira, počne raditi u zamjenskim prostorijama - rekao je Janjić.
To nam je potvrdio i otac Milenko Popović, prvi paroh zagrebački.
- Istina, škola će se graditi na našem zemljištu na Sv. Duhu 122 u dvorištu pokraj manastira Sv. Petke. Planiramo da će gimnazija početi djelovati školske 2006/2007. godine - kaže otac Milenko Popović.
Kaže i da imaju prostor, koji će poslužiti kao privremeno rješenje dok se škola ne sagradi, ali nije želio otkriti javnosti gdje je taj prostor.
Neslužbeno smo doznali da će gimnazija kao privremeno rješenje koristiti neki od prostora na Cvjetnom trgu, koji su u vlasništvu SPC-a. Inicijativu za osnivanjem takve škole, prve u Hrvatskoj, pokrenuo je SPC 2003. godine.

Pismo namjere
Pismo namjere Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta poslao je početkom prošle godine Jovan, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije i predsjednik Episkopskog savjeta. Ministarstvo je u srpnju prošle godine izdalo pozitivno mišljenje na pismo namjere Srpske pravoslavne crkve za osnivanjem takve srednje škole, kaže tajnik Želimir Janjić. Osnovano je Povjerenstvo i pokrenuta je temeljita priprema i procedura za dobivanje svih potrebnih dokumenata.

Očuvanje identiteta
Mitropolit Jovan ističe važnost osnivanja škole kao mjesta koje će jamčiti razvoj i napredak srpske zajednice u Hrvatskoj, koja je ovdje prisutna već stotinama godina. Osim toga, uvjeren je da će škola jamčiti razvoj cijelog hrvatskog društva u budućnosti, kao što je srpska zajednica i u prošlosti aktivno sudjelovala u društvenom i znanstvenom razvoju. Prva srpska klasična gimnazija, jedinstvena u Hrvatskoj, ublažit će gubitak identiteta pripadnika srpske etničke manjine. Također, gimnazija bi trebala biti brana od ubrzane asimilacije srpske zajednice. Ona će spriječiti zaborav srpske kulture i jezika, vjeruje mitropolit Jovan.
Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti okupljeni prije večernjeg bogoslužja u crkvi na Preradovićevom trgu rekli su da su vrlo zadovoljni što će napokon srpska gimnazija u Zagrebu početi djelovati.

~ Vijest preuzeta iz dnevnog lista "Večernji list" od 31. 01. 2005. god., autor Marko Špoljar ~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio