Свечано прослављена слава храма Св. Николе на Ријеци

Крајем 18 века , 1790. г. православни Хришћани су на Ријеци саградили храм и посветили га Св. Николи. Сво време свога постојања храм је сведок вере својих градитеља , али и њихових наследника. У њему су се током свих година окупљали верници и прослављали празнике , славили своје светитеље. Одувек се са посебном пажњом славио заштитник храма Св. Никола , па је тако  и ове године по 214. пут свечано прослављена храмовна слава.
Славље је почело у  навечерје празника , вечерњим богослужењем у 18,00 часова , кога су у овом древном храму пуном вјерника служили: домаћин протојереј ставрофор Мићо Костић и гост јереј Драган Антонић , пр. парох плашчански. На крају вечерњег богослужеља о. Мићо је одржао кратку беседу о Св. Николи , а потом је по обичају свој присутној деци поделио дарове. Пошто је навечерје празника пало у суботу , дошло је доста деце већином предшколског узраста вођена или ношена на рукама родитеља или бака и дједова.
Сутрадан на Св. Николу је освануо сунчан али прохладан зимски дан , а пошто је била недеља храм је као и у навечерје био пун верника. Св. Литургију са почетком у 10,00 часова  су поново служили о. Мићо Костић и о. Драган Антонић. На Св. литургији се причестило око 20 верника , а вредно је поменути да је освећено 40 славских колача и кољива. Пред сам крај Св. литургије , након заамвоне молитве о Драган је осветио славски колач храма и кољиво. Колач је пресекао са председником Црквене општине г. Слободаном Крнићем , а у окретању колача је узео учешћа и велики број присутних вјерника , који су изговарајући потврдне речи "И јест и будет" потврдили своју веру и јединство са својом Светом црквом. По освећењу славског колача и кољива домаћин славља о. Мићо Костић је у беседи истакао значај Крсне славе и њену улогу у очувању српског православног народа кроз историју. Истакао је  светли пример Св. Николе , који је својим савременицима али и нама данас  1661 г. након што се упокојио у Господу својим примјером јасно показао пут који ми треба да следимо.
Након Св. литургије слављеници су носећи освећене славске колаче и кољива пошли кући да дочекају госте , а остали су прешли у просторију у дворишту храма на послужење припремљено на име храмовне славе. Заредале су честитке и здравице уз жељу да се са Божјим благословом дочека и у здрављу и следеће године прослави храмовна слава.
 

~ Вијест примљена из уреда Ц.О. на Ријеци ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio