Svečano proslavljena slava hrama Sv. Nikole na Rijeci

Krajem 18 veka , 1790. g. pravoslavni Hrišćani su na Rijeci sagradili hram i posvetili ga Sv. Nikoli. Svo vreme svoga postojanja hram je svedok vere svojih graditelja , ali i njihovih naslednika. U njemu su se tokom svih godina okupljali vernici i proslavljali praznike , slavili svoje svetitelje. Oduvek se sa posebnom pažnjom slavio zaštitnik hrama Sv. Nikola , pa je tako  i ove godine po 214. put svečano proslavljena hramovna slava.
Slavlje je počelo u  navečerje praznika , večernjim bogosluženjem u 18,00 časova , koga su u ovom drevnom hramu punom vjernika služili: domaćin protojerej stavrofor Mićo Kostić i gost jerej Dragan Antonić , pr. paroh plaščanski. Na kraju večernjeg bogosluželja o. Mićo je održao kratku besedu o Sv. Nikoli , a potom je po običaju svoj prisutnoj deci podelio darove. Pošto je navečerje praznika palo u subotu , došlo je dosta dece većinom predškolskog uzrasta vođena ili nošena na rukama roditelja ili baka i djedova.
Sutradan na Sv. Nikolu je osvanuo sunčan ali prohladan zimski dan , a pošto je bila nedelja hram je kao i u navečerje bio pun vernika. Sv. Liturgiju sa početkom u 10,00 časova  su ponovo služili o. Mićo Kostić i o. Dragan Antonić. Na Sv. liturgiji se pričestilo oko 20 vernika , a vredno je pomenuti da je osvećeno 40 slavskih kolača i koljiva. Pred sam kraj Sv. liturgije , nakon zaamvone molitve o Dragan je osvetio slavski kolač hrama i koljivo. Kolač je presekao sa predsednikom Crkvene opštine g. Slobodanom Krnićem , a u okretanju kolača je uzeo učešća i veliki broj prisutnih vjernika , koji su izgovarajući potvrdne reči "I jest i budet" potvrdili svoju veru i jedinstvo sa svojom Svetom crkvom. Po osvećenju slavskog kolača i koljiva domaćin slavlja o. Mićo Kostić je u besedi istakao značaj Krsne slave i njenu ulogu u očuvanju srpskog pravoslavnog naroda kroz istoriju. Istakao je  svetli primer Sv. Nikole , koji je svojim savremenicima ali i nama danas  1661 g. nakon što se upokojio u Gospodu svojim primjerom jasno pokazao put koji mi treba da sledimo.
Nakon Sv. liturgije slavljenici su noseći osvećene slavske kolače i koljiva pošli kući da dočekaju goste , a ostali su prešli u prostoriju u dvorištu hrama na posluženje pripremljeno na ime hramovne slave. Zaredale su čestitke i zdravice uz želju da se sa Božjim blagoslovom dočeka i u zdravlju i sledeće godine proslavi hramovna slava.
 

~ Vijest primljena iz ureda C.O. na Rijeci ~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio