Васкршња реч Епископа Фотија

Христос воскресе!
По речима светога апостола Павла: ако Христос не уста из мртвих, узалуд је вера ваша; Но заиста је Христос устао из мртвих, те постаде првенац оних који су умрли (1.Кор.15,17-20). Овим јеванђељским речима свети апостол Павле, сходно целокупној апостолској традицији и предању Цркве, потврђује да се Господ Исус Христос коначно и савршено пројавио као Богочовек и Спаситељ света управо Својим Васкрсењем из мртвих. Васкрсли Христос је суштина апостолске проповеди, па и саме вере Цркве Христове. Велики руски светитељ старац Серафим Саровски је све људе, свагда и у свакој прилици поздрављао са речима: Радости моја, Христос воскресе! Тако и ми данас, учећи се од светих Апостола и Светих Отаца и следујући њиховој традицији, поздрављамо све вас овим најрадоснијим поздравом: Христос воскресе! Многи велики људи у историји су поку
шавали, на овај или на онај начин, да реше трагични проблем смрти. Међутим, без успеха. За већину њих, смрт је остала тајна од које су бежали. Други су покушавали науком и философијом да реше тај проблем, али без успеха. Зар се и у модерној медицини, која у својим покушајима да реши проблем смрти не презајући ни од трагичног покушаја клонирања човека, не крије жеља за бесмртношћу? Света Црква на сва ова трагања и лутања људскога духа одговара победоносно својим сведочењем, да је Господ Исус Христос Својим Васкрсењем из мртвих подарио свету решење овога трагичног проблема смрти, дарујући му Собом и у Себи живот вечни.
Отуда и ми, честитајући свима овај најрадоснији и победоносни празник Васкрсења Христовога, молимо се Васкрсломе Господу да Његово Васкрсење постане суштина наше вере и нашега живота, како бисмо већ овде и сада предокушали радост свеопшег Васкрсења ка коме идемо.!

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio