ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ СТЈЕПАНА МЕСИЋА МАНАСТИРУ ГОМИРЈЕ

Предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић, 4. јуна посјетио је манастир Гомирје у Епархији горњокарловачкој. Предсједника су дочекали Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Герасим са свештенством и монаштвом Епархије, те многобројним народом који је дошао из села Гомирја и из околних мјеста. За тај догађај уприличен је и културно умјетнички програм који су извели Културно умјетничко друштво и Удруга жена из Гомирја.
У изјави новинарима предсједник Месић је рекао да је посјета манастиру дуго планирана, те да се ево остварила, истичући величину историје манастира Гомирја.
Епископ Герасим у својој добродошлици предсједнику истакао како је посјета предсједника Месића историјски догадјај како за манастир и Епархију горњокарловачку , тако и за село Гомирје и цијели крај, и додао како и Српска заједница у Хрватској жели придонијети развоју земље како би што брже постали дијелом Е
уропске Уније.
Манастир Гомирје према казивању самих гомираца датира јос од 1600. године, а камен темељац цркве ударили су калуђери манастира Крке који су и основали манастир. Манастир је имао тешку прошлост. Најтеже вријеме доживио је у Другоме Свјетском рату када је оштећена црква у бомбардовању, а монаштво побијено. Уз пуно труда и напора, с Божијим благословом, ипак је манастир обновљен.

          

~ Вијест примљена из Канцеларије Његовог Преосвештенства Епископа Г.Г. Герасима ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio