Парохија петрињска

Област између Петрове Горе,ријека: Купе,Саве и Уне, налазива се Банија. Важнија мјеста ове области су: Петриња, Глина, Костајница и Двор.

Назив Петриња јавља се у 18. вијеку. 1768. спомиње се у Петрињи шест православних домова, међутим већ 1785. године  спомиње се 89 угледних грађана да граде храм Св. Спиридону. Цркву Св Николе на гробљу гради 1800. године Никола Дугобрадовић.

Првобитни храм посвећен Св. Спиридону срушен је почетком Другог свијетског рата 1941. године од стране усташа. Током дужег временског периода након рата дозвољени су радови на изградњи новог храма тако да је 1976. године подигнут нови храм.

Храм подигнут 1976. године срушен је почетком рата 1991. године То је био један од првих храмова у Епархији горњокарловачкој срушен током последњег рата.

Вијерни народ Петриње започео је градњу храма по трећи пут у послиједња  два вијека 1994. године. Започети радови су прекинути 1995. године а зидови порушени и на мјесту градње храма направљен аутопаркинг.

Све православне цркве на територији. Петриње, Костајнице и Дубице или су порушени или тешко оштећени током последњег рата.

Након рата поднешени су захтијеви за обновом храмова али до сада није било позитивних одговора.

Пошто је храм Св. Спиридона у Петрињи срушен, за потребе верника направљена је капела у парохијској кући која је такође посвећена Св. Спиридону.

Преуређење дијела парохијске куће, био је неопходан јер се повратком наших парохијана појавио проблем богослужбеног простора и мјеста окупљања вјерника на богослужења. У капели посвећеној Св. Спиридону богослужиће се до изградње  порушеног храма. Нажалост у овом тренутку је тешко предпоставити вријеме када би се могло започети са изградњом храма. Иако су упућени апели државним институцијама везаним за проблем порушеног храма Светог Спиридона, немамо никаквих одговора, ни позитивних ни негативних.

Један од проблема у парохији је и повратак национализиране црквене имовине. Након Другог свијетског рата, сва је црквена имовина национализирана. Са тим срамним актом, Црквена општина тада се нашла у тешким проблемима обнове  порушених храмова.

Прије неколико година поднесен је захтјев за повратком национализиране имовине Црквене општине у Петрињи у њено власништво. Један од објеката који су били у власништву цркве  је   и хотел Банија, који се налази у центру Петриње. До сада није заказана ни једна расправа  везана  за повратак  црквене  имовине у Петрињи.

Након рата оштећен је велики број кућа и станова православних вјерника наших парохијана, који су избјегли из својих кућа током  војне операције олуја.

Услијед таквог вандалског понашања нису мимоиђене ни православне светиње у овим нашим крајевима. Богу хвала у неколико задњих година вратио дио наших парохијана па је и заживио духовни живот у парохији петрињској. Надамо се да ћемо као мањиски народ живјети живот, достојанствен човјека, исти онакав какав су живјели и наши преци предходних 400 година у овим крајевима.

Нека би Свевидећи Господ помогао свима нама  у овим нашим настојањима. 

 

 
   

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio