Parohija petrinjska

Oblast između Petrove Gore,rijeka: Kupe,Save i Une, nalaziva se Banija. Važnija mjesta ove oblasti su: Petrinja, Glina, Kostajnica i Dvor.

Naziv Petrinja javlja se u 18. vijeku. 1768. spominje se u Petrinji šest pravoslavnih domova, međutim već 1785. godine  spominje se 89 uglednih građana da grade hram Sv. Spiridonu. Crkvu Sv Nikole na groblju gradi 1800. godine Nikola Dugobradović.

Prvobitni hram posvećen Sv. Spiridonu srušen je početkom Drugog svijetskog rata 1941. godine od strane ustaša. Tokom dužeg vremenskog perioda nakon rata dozvoljeni su radovi na izgradnji novog hrama tako da je 1976. godine podignut novi hram.

Hram podignut 1976. godine srušen je početkom rata 1991. godine To je bio jedan od prvih hramova u Eparhiji gornjokarlovačkoj srušen tokom poslednjeg rata.

Vijerni narod Petrinje započeo je gradnju hrama po treći put u poslijednja  dva vijeka 1994. godine. Započeti radovi su prekinuti 1995. godine a zidovi porušeni i na mjestu gradnje hrama napravljen autoparking.

Sve pravoslavne crkve na teritoriji. Petrinje, Kostajnice i Dubice ili su porušeni ili teško oštećeni tokom poslednjeg rata.

Nakon rata podnešeni su zahtijevi za obnovom hramova ali do sada nije bilo pozitivnih odgovora.

Pošto je hram Sv. Spiridona u Petrinji srušen, za potrebe vernika napravljena je kapela u parohijskoj kući koja je takođe posvećena Sv. Spiridonu.

Preuređenje dijela parohijske kuće, bio je neophodan jer se povratkom naših parohijana pojavio problem bogoslužbenog prostora i mjesta okupljanja vjernika na bogosluženja. U kapeli posvećenoj Sv. Spiridonu bogoslužiće se do izgradnje  porušenog hrama. Nažalost u ovom trenutku je teško predpostaviti vrijeme kada bi se moglo započeti sa izgradnjom hrama. Iako su upućeni apeli državnim institucijama vezanim za problem porušenog hrama Svetog Spiridona, nemamo nikakvih odgovora, ni pozitivnih ni negativnih.

Jedan od problema u parohiji je i povratak nacionalizirane crkvene imovine. Nakon Drugog svijetskog rata, sva je crkvena imovina nacionalizirana. Sa tim sramnim aktom, Crkvena opština tada se našla u teškim problemima obnove  porušenih hramova.

Prije nekoliko godina podnesen je zahtjev za povratkom nacionalizirane imovine Crkvene opštine u Petrinji u njeno vlasništvo. Jedan od objekata koji su bili u vlasništvu crkve  je   i hotel Banija, koji se nalazi u centru Petrinje. Do sada nije zakazana ni jedna rasprava  vezana  za povratak  crkvene  imovine u Petrinji.

Nakon rata oštećen je veliki broj kuća i stanova pravoslavnih vjernika naših parohijana, koji su izbjegli iz svojih kuća tokom  vojne operacije “oluja“.

Uslijed takvog vandalskog ponašanja nisu mimoiđene ni pravoslavne svetinje u ovim našim krajevima. Bogu hvala u nekoliko zadnjih godina vratio dio naših parohijana pa je i zaživio duhovni život u parohiji petrinjskoj. Nadamo se da ćemo kao manjiski narod živjeti život, dostojanstven čovjeka, isti onakav kakav su živjeli i naši preci predhodnih 400 godina u ovim krajevima.

Neka bi Svevideći Gospod pomogao svima nama  u ovim našim nastojanjima.  


 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio