Proslava eparhijske slave Eparhije gornjokarlovačke

* 17. 07. 2008 god.

Povodom proslave slave Eparhije gornjokarlovačke na dan Svetog Sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog ( 17. jul 2008 god.) Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Nikolaja Mirilikijskog u Karlovcu, služio je Njegovo  Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G.G. Joanikije uz sasluženje Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija, Episkopa gornjokarlovačkog G.G. Gerasima kao i sveštenstva i monaštva eparhija dalmatinske, budimljansko-nikšićke i  gornjokarlovačke.

Episkop gornjokarlovački G..G. Gerasim pozdravio je sve goste i prisutne vernike a zatim u  liturgijskoj besedi Episkop budimljansko-nikšićki G.G. Joanikije govorio je o Svetom Sveštenomučeniku Savi, koji je u teškim vremenima ostao uz svoj narod i postradao mučeničkom smrću, da bi ga danas u liturgijskom sabranju proslavljali kao svog zastupnika pred Gospodom.

Episkop Joanikije podsetio je u svojoj besedi na još jednog velikog Episkopa ove mučeničke Eparhije, Simeona Zlokovića koji je u komunističko vreme upravljao Eparhijom gornjokarlovačkom i podizao iz pepela nakon velikih stradanja naroda i sveštenstva u Drugom svetskom ratu,

U manastiru Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom Eparhija gornjokarlovačka uz saorganizaciju Veća Srpske Nacionalne Manjine Karlovačke županije za sve goste priredila je i trpezu ljubavi.

           

     

     

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio