„ČESTITKA“

Pravoslavni vјernici karlovačke parohije, Episkop i sveštenstvo, za predstojeći veliki praznik Vaskrsenje Hristovo, dobili su sinoć „čestitku“ od sugrađanina rimokatoličke vјere. „Čestitka“ nije potpisana, ali je jasna i ne treba mnogo ni vremena ni pameti da se shvati poruka.

Čitam u štampi da, Hrvatima na Eurosongu, koji se održava ove godine u Beogradu treba zaštita policije da bi bili bezbјedniji dok borave u srbijanskoj prestonici. Sažaljevamo, osuđujemo i ne podržavamo, bilo kakvu prijetnju ma kome one bile upućene, kao što osuđujemo i konstantne napade na pravoslavni hram u gradu Karlovcu. Noćašnji napad na hram je samo jedan u nizu i ne nazire se da bi moglo doći bolje i slobodnije vrijeme za pravoslavne žitelje grada Karlovca. Očevidac sam prijetnji i psovanja Srpske majke na vratima hrama i to za vreme bogosluženja, kada je jedan od mladića otvorio vrata hrama i psovao Srpsku majku. Vjernici su uplašeni i na svako otvaranje hramovnih vrata osvrću se da ih ne iznenadi kakav kamen ili nešto drugo.

I ovome svetom hramu treba konstantna policijska zaštita kao i pravoslavnim Srbima što treba zaštita u Karlovcu, a vjerujem da je stanje slično i u drugim gradovima i mjestima Hrvatske. Isto tako treba i osuda ovakvih i sličnih incidenata i nečovječno ponašanje pojedinaca ili grupa. 

Ovaj slučaj nismo prijavili policiji, a šta i vrijedi prijavljivati kada ne mogu ili neće da zaštite hram, a samim tim i vjernike koji se mole u njemu. Ljudski bi bilo i građanski da i gradska vlast i predstavnici Rimokatoličke crkve osude ovakve incidente i napade na njihove sugrađane druge vere i nacije, ali nismo to još čuli. Takvo ćutanje bi moglo značiti i odobravanje, nečoveštva, malograđanštine. Ne pišem ovo da bi u navečerje praznika Vaskrsenja Hristovog nekoga blatili i klevetali, nego kao glas vapijućeg u pustinji govorimo da,  nismo kap vode na dlanu koja se da lako progutati već smo narod koji ima pravo na život. Kao što zahtijevamo da se prestane uništavati imovina Pravoslavne Crkve i da državne institucije Republike Hrvatske obezbijede miran i normalan život i slobodno ispovijedanje vjere građanima Srpske nacionalnosti. M.S.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio