ЧЕСТИТКА

Православни верници карловачке парохије, Епископ и свештенство, за предстојећи велики празник Васкрсење Христово, добили су синоћ честитку од суграђанина римокатоличке вере. Честитка није потписана, али је јасна и не треба много ни времена ни памети да се схвати порука.

Читам у штампи да, Хрватима на Еуросонгу, који се одржава ове године у Београду треба заштита полиције да би били безбеднији док бораве у србијанској престоници. Сажаљевамо, осуђујемо и не подржавамо, било какву претњу ма коме оне биле упућене, као што осуђујемо и константне нападе на православни храм у граду Карловцу. Ноћашњи напад на храм је само један у низу и не назире се да би могло доћи боље и слободније време за православне житеље града Карловца. Очевидац сам претњи и псовања Српске мајке на вратима храма и то за време богослужења, када је један од младића отворио врата храма и псовао Српску мајку. Верници су уплашени и на свако отварање храмовних врата осврћу се да их не изненади какав камен или нешто друго.

И овоме светом храму треба константна полицијска заштита као и православним Србима што треба заштита у Карловцу, а верујем да је стање слично и у другим градовима и местима Хрватске. Исто тако треба и осуда оваквих и сличних инцидената и нечовечно понашање појединаца или група. 

Овај случај нисмо пријавили полицији, а шта и вреди пријављивати када не могу или неће да заштите храм, а самим тим и вернике који се моле у њему. Људски би било и грађански да и градска власт и представници Римокатоличке цркве осуде овакве инциденте и нападе на њихове суграђане друге вере и нације, али нисмо то још чули. Такво ћутање би могло значити и одобравање, нечовештва, малограђанштине. Не пишем ово да би у навечерје празника Васкрсења Христовог некога блатили и клеветали, него као глас вапијућег у пустињи говоримо да,  нисмо кап воде на длану која се да лако прогутати већ смо народ који има право на живот. Као што захтевамо да се престане уништавати имовина Православне Цркве и да државне институције Републике Хрватске обезбеде миран и нормалан живот и слободно исповедање вере грађанима Српске националности. М.С.


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio