Томина Недеља у Светобогородичином манастиру

У другу недељу после Пасхе, недељу која следи након Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, носи и назив – Недеља Антипасхе, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком. Епископу су саслуживали архимандрит мр Наум, презвитер Дарко Дугоњић и ђакон Будимир Кокотовић.
У својој беседи по окончању сабрања, Епископ г. Герасим поучио је верни народ о данашњем празнику и о дану када се Господ Исус Христос јавио својим ученицима и апостолима.
Када су апостоли рекли Томи да се Господ јавио, неверни Тома је рекао да неће поверовати док прсте и руку своју не стави на ране и у ребра Христова. Људска природа, која је овом приликом дошла до изражаја код апостола Томе је сумњичава и неверујућа, све док се човек својим сопственим очима и рукама не увери у оно што се збива. Господ није Васкрсао ради себе, нити му је било потребно да силази на Земљу, већ је то учинио ради нас људи и ради нашег спасења, јер ми смо ти који смо ради греха потпали под ропство смрти, стога је Господ Васкрсао из мртвих и тиме покидао окове смрти, а нама дао наду у Живот вечни. Самим тим што је Господ ради нас васкрсао, неће нас спасити ако ми у то не поверујемо и ако не следујемо стопама и риечима Његовим.

Scroll To Top
Descargar musica