Из садржаја : Св. Сава Горњокарловачки бр. 11

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О БОЖИЋУ 2006. ГОДИНЕ

ПАВЛЕ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖЈИ � ХРИСТОС СЕ РОДИ!

�...Заиста, велика је тајна побожности:
Бог се јави у телу, оправда се у Духу,
показа се анђелима, проповеди се
незнабошцима, верова се у свету, вазнесе се у
слави�(И Тим. 3,16).

Ове речи апостола Павла најпотпуније осликавају сву лепоту божићне радости у којој смо ми, драга децо духовна, истински учесници велике тајне Божјег силаска са Неба на земљу и човековог узношења са земље на Небо и седења са десне стране Оца. А то је, у суштини, богосиновство свакога човека који то пожели делатном вером. Син Божји је дошао да нас позове у непролазно Царство Божје и уведе нас у стварност вечног живота, будући да је Он, Господ наш, увек Пут, Истина и Живот (Јн 14, 5)...

Рођење Христово - Божић
o.
Славиша Симаковић

Божић је један од најродоснијих хришћанских празника, јер на тај дан Света Дјева Марија у Витлејемској пећини рађа Сина Божијег, Спаситеља свијета Господа Исуса Христа. Тајна недокучива - Сина Божији узима човјечије тијело на себе и постаје човјек, будући истовремено и Бог. Радост неизрецива - људска природа заражена и изопачена гријехом, а Бог шаље Сина свога Јединородног да је обожи, да подигне пали род људски и да принесе жртву за откуп свих. Није ли то најчудеснији догађај у историји рода људског. Људи пали у гријех а Бог одлучи да им пошаље Спаситеља, и то не било кога, него лично Сина Свога који не само да спасава, већ и својим примејром поучава и упућује на пут спасења. Шта је узрок свему томе???

У сусрет празницима
Божић � Витлејемска светлост

   На Божић славимо рођење Христа Сспаситеља, славимо снисхожденије Господње, славимо Његову љубав ка људскоме роду, славимо силазак Свјетлости  у таму, свјетлост богопознања у тами гријеха богоодступништва, у таму у којој се човјек заплео  кроз своју гордост, а која је извор свих гријехова. Људски гријех је узрочник рађања Сина Свевишњега, Сина Јединороднога. Ми у вјери исповиједамо: ,,Који је ради нас људи и ради  нашега спасења сишао са небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао Човјек�. Из исповиједања вјере о  рођењу христа Спаситеља, поставља се пред нас, нашу душу, нашу савјест и вјеру питање: Ради кога и ради чега се оваплотио и родио Христос Спаситељ? Одговор је кратак: Ради нас људи и ради нашега спасења. Уједно се поставља питање: Шта смо то ми учинили да је Спаситељ дошао да нас спасе?
     Познавање почетка је основа познавања циља коме тежимо. Ради тога почнимо укратко од  самога почетка. По стварању невидљивог и видљивог свијета, на крају Бог ствара биће слично себи, боголико биће, ствара човјека. Човјек-како то лијепо и гордо звучи � човјек - сличан Богу. Адам је имао једини срећу од свих створења да је сличан Творцу, да обитава у Његовој близини и да га обасјава Његова свјетлост, да општи са својим Творцем и да буде блажен.То блаженство би трајало кроз сву вјечност да не бјеше узрочника гријеха-гордости. Кроз гордост је ушао гријех у Адама, а начинивши гријех, Адам је изгубио боголикост коју је до тада имао. Нестаје свјетлости која га је до тада обасјавала. Тама је почела да узима свој данак, а Адам је почео да ходи по греховним незаситим жељама, да се удаљава од свјетлости, да понире себе и људски род до адског тамнила, вјечне таме. Ради тога долази Син Свјетлости - Син Јединородни, Христос Спаситељ.
     Послије пада у гријех Адам је изгнан из раја, али Бог му даје обећање да ће се из његова рода родити Избавитељ - Спаситељ свијета. Док је Адамово потомство ходило кроз мрачне тунеле гријеха, Отац наш небески је увијек налазио начина како да нас исправи и врати на прави пут. Он нам шаље светељуде -  пророке-који људском роду у тами објављују Свјетлост, објављују Бога и да Он брине о човјеку. На крају, када дође пуноћа времена, Бог шаље анђела да најави рођење Претече који претходи Спаситељу,  да припреми род људски за дочек Спаситеља. Он припреме почиње са позивом: ,,Покајте се , јер се приближи Царство Божје�. Ради чега људи би требали да се покају?  Ради грешности. Ради тога, што покајање води у првобитно стање човјека, у царство Божје. Бог шаље анђела да благовијести Пречистој да ће родити Спаситеља свијета, који ће бити зачет од Духа Светога, који ће постати човјек. Он, Бог, постаје човјек-Богочовјек...

Жичка беседа Светога Саве о правој вери
у преводу владике Атанасија (Јевтића)

        (1) Браћо и пријатељи и оци и чеда богозванога, приклоните богољубива срца ваша да чујете божанске догмате. И чувши ове свете речи ставите их, браћо, у срца ваша и у савести душа [ваших] и пред очи ума [вашег], и разумите их.
     (2) Премилосрдни и човекољубиви Бог, имајући неизмерну милост према роду људском, приклони небеса и сиђе на земљу, и Својим божанским домостројем и добровољним подношењем многоврсних страдања божанског тела [Свог], просвети род наш; и посла у сав свет Свете Апостоле, рекавши им: "Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа". Али пошто они сами до нас не дођоше, то оци наши, чувши у истини речи њихове, повероваше им. И преблаги Бог, Који има бескрајну милост и не жели да погине ниједан од нас, по истој тој првој заповести и истим начином по науци и проповеди Светих Апостола уздиже мене на ово светитељство хотећи да преко мене "испуни недостатке" отаца наших; и Духом Својим Светим заповеди ми да вам објавим ову реч своју о вашем спасењу, коју вичувши са љубављу је сачувајте, да бисмо и ми били заједничари реда светих.
..


 

АЗБУКА ПОБЕДЕ
Свети Николај Велимировић

А. Ако победиш све ћи ти се дати, по Божјем обећању. Ко побиједи, добиће све. Ева би преварена и побеђена од оца сваке лажи, због чега лаж цароваше над потомством њеним све до Христа. А кроз Христа понуди се победа свима синовима човечјим који више воле победу од пораза.
Б. Бог је извор и јемство победе твоје над сваким злом. Богом смо јаки. Сваком је позната она духовна реч коју је изрекао неки Црногорац у одговор на подсмешљиво питање једног Аустријанца: Нас и Руса � сто милиона! Слично томе можеш и ти победоносно довикнути свакоме злу које наваљује на те: Бог и ја јачи смо од тебе!
В. Враћај се Богу кад год ослабиш у борби са злом. Он је твоја неисцрпна резерва. Непријатељу ће оскудевати оружје на крају. А теби неће, јер је Творац пребогат у оружју, сили и војсци. Ја сам Господ над војскама. Његове су војске не од меса и крви, него пламени духови серафима и херувима. Где је Бог ту је већина. Ако будеш сам с Богом, бићеш у већини не само над људским војскама него и над васионом.

Г.
Гедеон беше прост тежак и вршијаше пшеницу на гумну своме кад му анђео јави да га је Господ изабрао да поведе народ против злих Мадијанаца. Па у страху рече Гедеон: О Господе, чиме ћу ја избавити народ? Гле, ја сам најмањи у народу и у дому оца мојега! А Господ му одговори: Ја ћу бити с тобом, ти ћеш побити Мадијанце! Тако се и збило, по речи Господњој. Мадијанци су били носиоци зла и слуге сатанске. Тако ћеш и ти побити слуге сатанске. Ако се срце твоје кад уплаши од множине безбожних слугу сатанских, ослушни и чућеш глас Господњи: Ја ћу бити с тобом.

 
 

 

 
 
 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright � 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.