Из садржаја : Св. Сава Горњокарловачки бр. 2

Епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић)
О КРСНОЈ СЛАВИ

Првохришћанска је вера, од Бога нам дана и од Светих Апостола предана, да славимо Бога и Његове Светитеље. Слављење Бога и Божјих Угодника: Анђела, Апостола, Пророка, Мученика, Светитеља, Преподобних и свих Праведника, јесте наш хришћански православни животни став, којим исповедамо веру своју у прави циљ и смисао  нашег људског живота и овде на земљи и у вечности. Јер ко слави Бога и Божје Светитеље, тај слави истинску и вечну славу човекову у Богу Живом и Истинитом, те онда неће славити никакве лажне богове ни пролаzне и смртне људе овога света. Ко слави Бога и Божје Свеце, као праве и истините, бесмртне људе, који из овог пролазног и смртног живота Богом Живим пређоше у живот вечни и бесмртни, тај ће се и сам славом Божјом прославити и Богу и Светима уподобити, јер ће од Бога бити заједно са Светима прослављен у вечном Царству Небеском.
   Тако су Бога и Његове Свете славили хришћани још од самог почетка, и зато су многи од њих и сами Свеци постали. То нам показују и сведоче већ први хришћански Мученици, који су за славу Божју и саме своје жиаоте положили. Тако, на пример, Свети Мученик Карп (који се слави 1З. октобра), пред незнабошцима и безбожницима
онога доба, није хтео да слави лажне богове, нeгo само Христа - јединог Истинитог Бога, па је зато говорио ондашњим властодршцима: �Истинити богопоклоници, који се по божанској речи Христовој клањаjy Богу у духу и истини, уподобљавају се слави Божјој и постају заједно са Њим бесмртни, јер се још сада причешћују вечним животом кроз Христа Логоса (Бога Слово), док се они који служе лажним боговима уподобљавају ништавилу ђавола и са њиме пропадају у пакао��.
   Стога и ми, православни хришћани, од самог Господа Христа примивши свету веру и свети завет, славимо и прослављамо Бога и Његове Свете Угоднике и Бесмртнике: Пресвету Богородицу, Свете Апостоле и Мученике, Свете Оце и Праведнике, и тако овим слављењем Бога и Светитеља, које је сам Бог прославио зато што су и они Бога прослављали, и ми задобијамо вечну славу Божју и  наслеђујемо живот вечни.
  
Ово древно хришћанско свето предање о слављењу Бога и славе Божје у Светима, примили смо и ми Православни Срби од Светог Ћирила и Методија и од Светог Саве. Зато и славимо сваке недеље и сваког празника Христа Бога и Спаситеља нашег и Његову Пресвету Богоматер, и свете Анђеле и Светитеље Божје. Славимо их најпре заједно са целом Црквом Божјом, у својој парохији и своме храму, када наша парохијска црква или наш манастир слави своју Храмовну Славу, то јест свога Светитеља као свога Небеског Заштитника, кога истога дана славе и сви православни хришћани у свету. Отуда, света Слава, као општехришћанско и свецрквено  слављење Бога и Божјих Светаца, није само српски  обичај, јер Славу славе и сви остали православни у свету. Али Свети Отац Српски, Сава Равноапостолни, дао је нама православним Србима и једну посебну српску домаћу славу - наше Крсно Име, то јест  благословио је нашу српску породичну Славу: да свака српска породица, свака кућа и домаћинство слави онога Светитеља на чији су дан наши преци и праоци примили Христову веру и крстили се у име Свете Тројице. То је, дакле, наша српска Крсна Слава или Крсно Име, за које наш верни народ с правом каже: �Ко Крсно Име слави, оно му и помаже��.
   Наша Крсна Слава, коју славимо посебно у сваком дому и саакој породици (ако се нисмо одрекли вере Xристове и  имена Србиновог), молитвама Светога кога славимо оживљава у нама и душама нашим свету и светлу успомену на онај дан када смо се сви породично крстили и христијанизовали, када смо се и наши преци и ми за њима вером и крштењем у Христа ухристовили и охристовили, када смо се уцрквили и оцрквили, да бисмо се обожили и обесмртили, како то лепо вели наш нови угодник Божји Отац Јустин. Славећи нашу домаћу Славу, ми не престајемо славити и своју црквену, храмовну Славу заједно са својом браћом парохијанима; и то је наша  заједничка света Преслава. А када славимо своју домаћу и породичну Славу, не славимо је опет сами у кући, нити само у кући, него најпре са осталим православним хришћанима у Цркви, на  заједничкој светој Служби, светој Литургији, где су присутни и сви Божји Анђели и сви Свети, и где се спомињу сви наши живи и упокојени, па тек онда и у дому своме. И опет у дому не славимо је сами, него у задрузи и заједници са својом породицом, са својим ближњима и сродницима, са суседима и пријатељима, и са сваким намерником Божјим који нам тог дана дође у дом, макар био и просјак и убожјак, поготову са њим. Јер је и он, као и сваки човек, слика Божја и брат Христов и наш.
   И први хришћани су на сличан начин славили Славу као што и ми данас славимо, и као што наши с в е т и Манастири и Цркве данас славе: после завршене свете Литургије у храму сви присутни иду за једну заједничку трпезу љубави: сви се заједно са свештеником помоле Богу, уз свету водицу, свећу и тамјан,
са тим се благослови свето Жито и преломи и прелије вином свети Колач, и онда се помену сви наши сродници на земљи и на небу, па се онда, уз љубљење. и молитвене жеље и честитања, сви заједно утеше за општом трпезом оним што је Бог дао и домаћин спремио. А све то се чини у славу Божју и у част Светога чији се свети спомен тога дана слави.
   Слављење Бога и Његових Светитеља, и у древној  хришћанској Цркви и данас у читавом Православљу, неодвојиво је од заједничке Свете Литургије у храму и од заједничарења свих верника у свему ономе што је Божје и што је од Бога благословено: у  заједници у вери и истини, у благодати и љубави, у светом посту, покајању и Причешћу, у благослову заједничког јела и пића, у међусобном поштењу и помагању, у братској заједници са Христом и са свима Светима. Јер Црква Божја Православна и није друго до заједница свих у Христу Богочовеку. У Њему који је �Првенац међу
многом Браћом�, а Браћа су Његова, пре свега, Светитељи, а онда са њима и сви ми, Његови и њихови свечари, који смо зато и позвани од Бога да будемо света браћа и сабраћа Христова, синови Божји по благодати у Сину Божјем по природи, како вели Свети Атанасије Велики.
   Света Крсна Слава управо и Има тај Смисао и значај: да све нас окупи и сједини у једну праву братску Христову заједницу, у  Свету Цркву као сабор Божји, као сабрање деце Божје, те зато Крсно име и славимо у славу Божју и у част Светих, на наше спасење и  обожење, на очовечење и охристовљење, на богоугодно здружење и сједињење са њима, нашим Славама, и преко Њих са Христом, нашом вечном и непролазном Славом.
    Стога се на свакој домаћој и црквеној Слави пева ова богомдана песма Цркве наше, православна химна  сваке Крсне Славе, која нам најбоље казује смисао и значај наше
свете Славе:

�Данас нас благодат Светога Духа све сабра, и сви са Крстом Христовим на себи говоримо: Благословен који долази - Христос и Светитељ - у име Господње: Слава Богу на висини!�

Српска православна црква у Сењу
ХРАМ УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска православна црква Успенија Пресвете Богородице у Сењу саграђена је 1788. године поред православног гробља испод тврђаве Нехај. Озидана је од камена, звоник на �преслицу� са два звона. Изнутра је била изузетно лијепо уређена. Дио икона на иконостасу био је окован сребром. Јединствена и интересантна била je икона ускочка Богородица, са мотивом ускочке лађе на олујном мору, ускоцима у лађи рукама подигнутим небу, а изнад њих је лик Пресвете Богородице која им пружа помоћ.
   У вријеме градње ове цркве и у првој половици XIX вијека, прије изграње жељезничке пруге за   Ријеку, Сењ је био јако поморско и трговачко средиште, па су цркву даровали многи грчки и наши поморци у знак захвалности Пресветој Богородици за помоћ у невољама током  пловидбе морем. Црква је тако добила веома лијепа сребрена кандила, свијећњаке, полијелеј, рипиде и друге предмете, те велик број целивајућих икона грчког и руског  поријекла. О Великој Госпојини сваке се године одржавао молитвени збор на кога су долазиле нарочито жене и дјевојке из Личких села око Бриња и Оточца.
   Цркву су до темеља срушиле усташе крајем маја 1941. године и истовремено демолирале гробље. Посљедњи парох сењски протојереј Ђуро Mарјан избјегао је из Сења у родно село Подум у Лици, али су га касније усташе ухватиле и живог спалиле. Послије Другог свјетског рата када је грађена јадранска магистрала, црквиште и дио гробља захваћени су том цестом. Након изградње ове магистрале једном при проласку кроз сењ обишао сам то мјесто те видио и снимио остатке гробља зараслог у шикару.
   Ево то је историја постојања и тужног краја Богородичине цркве у Сењу.

 

 

 
 
 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright � 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio