Parohija kolarićko-vojnićka 

      Hram Vaznesenja Gospodnjeg podignut 1804. godine, zapaljen je zajedno sa 90 pravoslavnih duša iz okoline Kolarića i Vojnića tokom Drugog svijetskog rata.

     U blizini starog porušenog hrama 1969. godine podignut novi hram posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Nakon  rata hram je provaljen i devastiran a u mjesecu martu 1997. god. u hram je ubačena eksplozivna naprava, od koje su popucala sva stakla, oštećene ikone na ikonostasu i po zidu.

     Dolaskom na parohiju sveštenika Miroslava Babića početkom 2000. godine, pokreće se i inicijativa za obnovom hrama, bar u mjeri da se dovede u bogoslužbeno stanje. Uz pomoć parohijana hram je obnovljen i nakon nekoliko godina u hramu se ponovo počelo bogoslužiti. U parohiju kolarićko-vojnićku, koja još obuhvata i mjesta: Vojnićki Grabovac, Žarište, Radulović Poljana, Mihajlović Poljana,Kupljensko, vratiolo se dosta stanovništa u svoje domove. Do dolaska sveštenika Miroslava Babića, parohiju je opsluživao protosinđel Mihailo iz manastira Gomirija. Zahvaljujući njegovom trudu i trudu sveštenika Dragana Antonića ,paroha plaščanskog, duhovni život u ovoj parohiji imao je svoj duhovni kontinuitet.

    U mjesnoj osnovnoj školi u Vojniću, časove vjeronauke trenutno vjeronauke pohađa 50 đaka a do sada je obavljeno preko 60 krštenja, što bar donekle daje nadu poboljšanja demografske slike ove parohije. Jedan od osnovnih problema funkcionisanja Crkvene opštine i civilizacijskog života nadležnog sveštenika jeste problem stambenog prostora. Tokom rata 1995. god. parohijski je dom potpuno uništen. Do sada se ništa nije poduzimalo od strane nadležnih vlasti na obnovi ove kuće.

   U zadnjih nekoliko godina sveštenik se nekoliko puta preseljavao iz stana u stan, tako da ni osnovni uslovi za normalan rad nisu ispunjeni. Hvala  Bogu ovih dana je potpisan ugovor sa Državnim uredom za obnovu parohijskog doma u Kolariću, tako da se za izvjesno vrijeme očekuje i početak radova na obovi parohijskog doma.

Pored parohije kolarićko-vojnićke, sveštenik Miroslav opslužuje i parohiju veljunsku,  parohiju radovičku kao i parohiju trebinjsko-utinjsku.

   Ove godine uređena je kapela Preobraženja Gospodnjeg u Veljunu, tako da je na praznik Svetog velikomučenika Georgija služena Sv. Liturgija a nakon Liturgije parastos postradalim žrtvama rata.

   Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Utinji  obnovljen je sredstvima Vlade R Hrvatske, odobrenim za obnovu hramova Eparhije gornjokarlovačke.

   Raduje nas što je i hram Rođenja Presvete Bogorodice u Trebinji, uvršten među spomenike kulture R Hrvatske, tako da očekujemo i podršku Konzervatorskog odjela u Karlovcu na pomoći pri obnovi ovoga hrama.

   U vremenima kada je početak obnove duhovnog života ovih parohija bilo najteže, najveću pomoć pružila je naša najveća svetinja manastir Ostrog kao i hram Simeona Mirotočivog u Veterniku. Posebnu  pomoć pružili su i Srbi iz Kanade, porijeklom iz ovih krajeva.

   Molimo se Gospodu, i uzdajmo se u Njegovu pomoć u ovim teškim vremenima koja su zadesila našu parohiju, kao i cijelu Eparhiju gornjokarlovačku. 

Stari hram

Novi hram

Parohijski dom


 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio