Parohija Gospić

Hram Sv. velikomučenika Georgija u Gospiću je podignuta 1785-1790 godine. Obnovljena je 1903. godine i osvećena 27. na dan Sv. Petke. Osvetio je episkop Mihajilo Grujić.  U Gospiću kao parohijski sveštenik služio je proto Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, rođen u Raduču 1819. godine, umro u Gospiću 1879. godine. Proto Milutin bio je oženjen Đukom ćerkom gračačkog prote Nikole Mandića. Đuka je rođena 1822. godine, a umra je 1892. godine u Gospiću. Oči joj je sklopio odani sin Nikola, koji je roditeljima podigao dostojan spomenik na groblju u Gospiću.

Crkva Sv. velikomučenika Georgija u Gospiću uništena je u toku Drugom svjetskog rata. U Gospić dolazi 05. juna 1961. godine dolazi sveštenik Jovan Obrenović, rođen 21. februara 1910. godine u Donjoj Veleši (Banija).

Prota Jovan pokreće obnovu crkve u Gospiću 18. aprila 1962. godine, a 04. oktobra 1964. godine je izvršio svečano osvećenje Episkop gornjokarlovački Gospodin Simeon sa dvadeset (20) sveštenika uz prisustvo velikog broja vjernika.

Osnova crkve i zidovi su u baroknom stilu, a toranj je u srpsko-vizantijskom stilu, ikonostas je bio u stilu srednjovjekovnih fresaka srpskih manastira, a ikonopisao ga je akademski slikar prof. Milovan Arsić iz Beograda.

Hram je tokom 1992. godine srušen do temelja, a na mjestu hrama je izgrađeno prakiralište.  U tom periodu srušen je i parohijski dom.

    
Umjesto crkve            Parohijski dom

 

Devastirano groblje u Gospiću

                

                 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio