Ко се плаши православљa
Верска права и слободе у Републици Србији ником нису ускраћени

У Србији ником нису ускраћена верска права и слободе, каже за Новости" др. Милан Радуловић, претходни министар вера, а сада посебни саветник Министарства вера. А, примедбе о стању верских слобода које су ових дана изнели представници Савета Европе види као наставак кампање. Воде је, како каже, верске организације које не признају Закон о црквама и верским заједницама и једна невладина организација која из иностранства добија новац, за уклањање дискриминаторних елемената из закона: - Они су посматрачким мисијама СЕ, ОЕБС и Конгресу САД достављали нетачне податке о регистрацији цркава и верских заједница, као и тенденциозне анализе о стању верских слобода у Србији.

Шта су били ваши аргументи на те оптужбе?

- Све цркве, верске заједнице и конфесионалне заједнице које постоје у Европи слободно делују и у Србији и неометано одржавају духовне, организационе и пословне везе са својим врховним органима у иностранству.

Србија никад није имала тешкоћа да призна друге вероисповести. Следеће године навршиће се 150 година откад је призната слобода исповедања хришћанске протестантске вере, 140 година од признања исламске, око 170 од признања јудаизма, а католицизам је још у срењовековној Србији слободно практикован и исповедан. Већ у 19. веку Србија је, као и данас, била мултиконфесионална држава у пуном и правом смислу те речи. Данашња Србија признаје такође и све конфесије које су настале у 19. веку у Европи, а које су имале и данас имају своје присталице међу Србима и грађанима Србије.

Не региструјете, ипак, све верске заједнице, а то се од вас тражи?

- У неким новим конфесионалним заједницама долазило је до унутрашњих раскола, па су тако отцепљени делови исте конфесије давали себи друга имена, а при том нису мењали верска учења. Тако смо у Србији добили много верских организација са именима која нигде у Европи не постоје и која нико у хришћанском свету не препознаје. То може да представља тешкоћу приликом регистрације.

Захтев за регистарцију поднела је и Црногорска православна црква. Хоћете ли их регистровати?

- Црногорска православна црква је грађанска организација. Као такву, Закон о црквама и верским заједницама Је не препознаје.

За данас неке НВО најавиле су скуп Стоп клерикализацији". Како коментаришете Манифест о секуларизму који су припремиле?

- Србија је грађанска и вишенационална држава српског народа. Није теократска него модерна секуларна држава. Није клерикална него парламентарна. Писци Манифеста то јако добро знају. Али они траже да не само држава него и друшто буду секуларни. Секуларно друштво, како га они замишљају, постојало је само у комунизму, у европским државама никада. Поштено би било да писци те политичке платформе наслов усагласе са њеним садржајем. А духом и садржајем то је манифест (крипто)комунизма, који почиње заносним ускликом - баук кружи над Србијом, баук православља.

Извор: Вечерње новости (10. децембар 2007. године)

 


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio