Ko se plaši pravoslavlja
Vjerska prava i slobode u Republici Srbiji nikom nisu uskraćeni

U Srbiji nikom nisu uskraćena vjerska prava i slobode, kaže za „Novosti" dr. Milan Radulović, prethodni ministar vjera, a sada posebni savjetnik Ministarstva vjera. A, primedbe o stanju vjerskih sloboda koje su ovih dana iznijeli predstavnici Saveta Evrope vidi kao nastavak kampanje. Vode je, kako kaže, vjerske organizacije koje ne priznaju Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama i jedna nevladina organizacija koja iz inostranstva dobija novac, za „uklanjanje diskriminatornih elemenata iz zakona„: - Oni su posmatračkim misijama SE, OEBS i Kongresu SAD dostavljali netačne podatke o registraciji crkava i vjerskih zajednica, kao i tendenciozne analize o stanju vjerskih sloboda u Srbiji.

Šta su bili vaši argumenti na te optužbe?

- Sve crkve, vjerske zajednice i konfesionalne zajednice koje postoje u Evropi slobodno djeluju i u Srbiji i neometano održavaju duhovne, organizacione i poslovne veze sa svojim vrhovnim organima u inostranstvu.

Srbija nikad nije imala teškoća da prizna druge vjeroispovijesti. Sledeće godine navršiće se 150 godina otkad je priznata sloboda ispovijedanja hrišćanske protestantske vjere, 140 godina od priznanja islamske, oko 170 od priznanja judaizma, a katolicizam je još u srenjovjekovnoj Srbiji slobodno praktikovan i ispovedan. Već u 19. veku Srbija je, kao i danas, bila multikonfesionalna država u punom i pravom smislu te riječi. Današnja Srbija priznaje takođe i sve konfesije koje su nastale u 19. vijeku u Evropi, a koje su imale i danas imaju svoje pristalice među Srbima i građanima Srbije.

Ne registrujete, ipak, sve vjerske zajednice, a to se od vas traži?

- U nekim novim konfesionalnim zajednicama dolazilo je do unutrašnjih raskola, pa su tako otcijepljeni dijelovi iste konfesije davali sebi druga imena, a pri tom nisu mijenjali vjerska učenja. Tako smo u Srbiji dobili mnogo vjerskih organizacija sa imenima koja nigdje u Evropi ne postoje i koja niko u hrišćanskom svijetu ne prepoznaje. To može da predstavlja teškoću prilikom registracije.

Zahtjev za registarciju podnijela je i Crnogorska pravoslavna crkva. Hoćete li ih registrovati?

- Crnogorska pravoslavna crkva je građanska organizacija. Kao takvu, Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama je ne prepoznaje.

Za danas neke NVO najavile su skup „Stop klerikalizaciji". Kako komentarišete Manifest o sekularizmu koji su pripremile?

- Srbija je građanska i višenacionalna država srpskog naroda. Nije teokratska nego moderna sekularna država. Nije klerikalna nego parlamentarna. Pisci Manifesta to jako dobro znaju. Ali oni traže da ne samo država nego i društo budu sekularni. Sekularno društvo, kako ga oni zamišljaju, postojalo je samo u komunizmu, u evropskim državama nikada. Pošteno bi bilo da pisci te političke platforme naslov usaglase sa njenim sadržajem. A duhom i sadržajem to je manifest (kripto)komunizma, koji počinje zanosnim usklikom - bauk kruži nad Srbijom, bauk pravoslavlja.

Izvor: Večernje novosti (10. decembar 2007. godine)

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio