Hramovna slava manastira Krke

Praznik Sv. Arhangela Mihaila (21. novembra 2007.g.) je ove godine svečano proslavljen u manastiru Krki. Praznično večernje uoči manastirske hramovne slave služio je visokoprepodobni arhimandrit žitomislićki Danilo uz sasluženje većeg broja monaštva i sveštenstva.

Na sam praznik Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim i domaćin Episkop dalmatinski G.G. Fotije uz sasluženje sveštenomonaštva i sveštenstva iz Eparhija zahumsko–hercegovačke, gornjokarlovačke, osječko-poljske i baranjske, budimljansko-nikšićke, sremske i dalmatinske. Episkop Fotije je na kraju Svete Liturgije čestitao slavu bratstvu manastira i sabranom narodu istakao značaj manastira Krke u istoriji dalmatinske eparhije i srpskoga naroda na prostorima severne Dalmacije.

Poslije Svete Liturgije Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim osvetio je živopis paraklisa posvećen Sv. apostolu Pavlu, koji je zajedno sa svojim učenicima Svetim apostolima Titom i Ermijem u rimskim katakombama ispod manastirskog sabornog hrama u Krki osnovao Crkvu u Dalmaciji. Nakon Svete Liturgije za sve prisutne je priređena trpeza ljubavi.

         

    

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio