Обнова манастира Светог Јована Крститеља у Гомирју

Обнова манастира Светог Јована Крститеља у Гомирју отпочела је пре нешто више од четири године. Међу првима обновљен је кров и вањска фасада на храму, данас се приводи крају унутрашња обнова олтара и лађе храма. Радови унутрашњег уређења су текли по фазама.

У Првој фази радова; са унутрашњих зидова храма, обијена је стара и дотрајала жбука, извршено је чишћење између камена, отпрашивање и прање камених и отучених зидова.

У другој фази радова; нанешена је нова жбука, тако звана груба жбука, по препоруци стуруке чији је представник током радова давао одговарајуће препоруке и вршио надзор над радовима.

У трећој фази радова; урађена је финална обрада ожбуканих зидова мешавином римског вапна, гашеног вапна и мермерног брашна. Заглађивање зидова урађено до високог сјаја, како би се добила подлога одговарајућа за осликавање храма.

У четвртој фази радова; извршена је поправка оштећених и дотрајалих профилираних венаца на начин да се израде шаблони облика и величине као постојећи и да се уграде на позицијама где недостају.

У петој фази радова; у унутрашњости храма уграђен је апарат HS-67 просистем за исушивање и сузбијање појаве капиларне влаге  на зидовима храма.

У току извођења радова пронађени су остатци старога живописа истог писма као и онај у олтару, утврђено је да потиче из периода осамнаестога века, када је и подигнут овај зидани храм у манастиру. Санацију старог живописа извршили су радници струке конзерваторског одјела из Новог Сада у сарадњи са конзерваторским одјелом из Ријеке.

У поодмаклој фази радова, манастир Гомирје је обишао и Његова Екселенција Министар вера у Влади Србије господин Радомир Наумов, где се уверио да радови на санацији храма теку по плану.

За наредни период предстоји уређење и враћање на првобитну позицију пода у лађи храма, као и  детаљна реконструкција  и санација крова манастирског конака, који се налази у прилично дерутном стању. Дио радова на обнови конака већ су започели, а ради се о појачавању стубова и враћање у првобитни изглед лукова на носећим стубовима у доњем делу манастирског конака.

    

              

         


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio