Rukopoloženja u manastiru
Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom

U Nedelju 14. po Duhovima (02. septembra 2007 god.) Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim, uz sasluženje karlovačkih sveštenika protojereja-stavrofora Duška Spasojevića i jereja Slaviše Simakovića, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

U sklopu Liturgije Episkop Gerasim je jerođakona Nauma – sabrata ovog manastira, rukopoložio u čin jeromonaha, a po završetku Kanona Evharistija, ipođakona Nikolu rukopoložio je u čin đakona. Po završenoj Liturgiji Episkop Gerasim je u svojoj propovedi govorio o uzvišenosti svešteničke službe ali i o velikoj odgovornosti koju sveštenik prima na sebe.

Osim toga Episkop je govorio i o darovima koje svaki sveštenik treba da poseduje, a to je ljubav, praštanje i trpljenje, kao i milosrđe koje je neophodno ne samo svešteniku nego i svakom pravoslavnom hrišćaninu. Obrativši se vernicima, Episkop je istako potrebu posećivanja bogosluženja i čestog pričešćivanja koje i jeste  vidljivi način primanja Hrista u sebe. Osim toga životom organizovanim kroz crkvu i sa crkvom jačamo i čuvamo svoj indetitet  i identitet našeg naroda i pravoslavne vere uopšte kako su to i naši preci oduvek činili i nama ostavili.

     

     

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio