Српска православна црква
и Светски савез цркава

СА ХРИСТОМ КРОЗ ЖИВОТ
Епископ Артемије

ЗБОРНИК РАДОВА
Издање Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, 2005. г.

Извршавајући одлуку Светог Синода бр. 3128/Зап. 1601 од 17. новембра 1994. године, подносим Светом архијерејском Синоду за САБОР овај кратки преглед историје настанка Светског Савета цркава, и односа према њему, тј. укључења у њега Српске православне Цркве.

Стварање ССЦ

1. У самом називу Светски Савет цркава" садржана је сва јерес ове псевдоцрквене организације. Јер свети Оци II Васељенског Сабора одогматише веру Православну у ЈЕДНУ, свету, саборну (католичанску) и апостолску Цркву, а не у МНОГЕ" од којих би се могао градити или стварати некакав савет" или савез", што би била нека НАДЦРКВА".

Црква је једна и саборна, у њој је сабрана сва истина, сва благодат, све оно што је Бог собом донео на земљу и даровао људима, и оставио међу људима да се њиме спасавају. Она је једна и саборна јер сабира све оне који желе спасење у једну целину, у Тело Христа Богочовека. Отуда и сама идеја савета" или савеза" цркава је немислива, недопустива и неприхватљива за свест и савест православног човека.

2. Историја Светског Савета цркава има своју предисторију у модерној јереси - свејереси која се назива ЕКУМЕНИЗАМ. Феномен екуменизма није данас нешто ново и непознато. О њему се деценијама доста пише и говори, те се с правом може рећи да се ради о једној веома сложеној појави. Екуменизам је, пре свега, еклисиолошка јерес, јер удара на сам корен православне вере - на свету Цркву, настојећи да је претвори у једну екуменску" организацију, лишену свих богочовечанских епитета Тела Христовог, припремајући тиме пут самом Антихристу...

Прочитај цео текст!!!


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio