Petrovdan u Eparhiji gornjokarlovačkoj

   Povodom hramovne slave hrama  Svetih apostola Petra i Pavla u Zalužnici (12. Jula), Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim, uz sasluženje više sveštenika područne eparhije, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju.  Na Liturgiji su bili prisutni: Predsednik komisije Vlade Republike Srbije za versku nastavu u osnovnim i srednjim  školama - protoprezviter Ljubo Stojanović, konzul-žeran  Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci – gospođa Mira Jegdić, predstavnici opštine Vrhovine: načelnik Milorad Delić i donačelnik Miroslav Mašić, kao i veliki broj vernika.
   U svojoj besedi Episkop Gerasim je govorio o značaju svetih apostola Petra i Pavla, posebnu pažnju obrativši na to kako su oni bili prosti ljudi, i kako su se kao takvi  udostojili ovoga što danas jesu,  prvovrhovni apostoli, učitelji i zaštitnici, kako se i u samom troparu njima kaže.  Vladika je takođe naglasio i važnost svete tajne Evharistije, u kojoj se mi sjedinjujnjmo sa Hristom, rekavši kako je to ono što nas ne samo sjedinjuje nego i čuva i spasava,  jer smo sa Hristom,  u Hristu i za Hrista.
  U popodnevnim časovima Episkop Gerasim je u Ličkom Petrovom Selu, pored hrama Svetih apostola Petra i Pavla, krstio pet katihumena koje je za primanje Svete tajne Krštenja pripremio jerej Dalibor Tanasić.

         

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio