Криза у Јерусалимској патријаршији

     У уторак (29. маја), у Константинопољ (Истанбул), у пратњи четворице клирика допутовао је Јерусалимски патријарх Теофил III, који се сусрео са патријархом Цариградским Вартоломејем, тражећи излаз из кризе у коју је ових дана запала Јерусалимска патријаршија. Протеклих недеља Јорданска Влада је неочекивано повукла официјално признање Његове Светости патријарха Теофила III, зато што овај није испунио обећања која је дао приликом свог избора Јорданској Влади. Ова одлука је дошла у тренутку када се очекивало признање патријарха од Израелске Владе која је више година то признање одлагала. Притисак се врши и на палестинске власти да откажу подршку патријарху. Овај чин патријарх оцењује као изузетно тешку ситуацију у Јерусалимској патријаршији и велика је могућност да се приступи избору новог патријарха.
     У Јерусалиму се ређају протести против патријарха Теофила од стране арапских хришћана, уједињених око Митрополита севастијског Теодосија иначе арапског порекла, као и митинзи подршке патријарху од стране малобројних Грка и Арапа.
     Прошле недеље Свети Синод Јерусалимске патријаршије ставио је на две недеље забрану свештено-служења Митрополиту севастијском Теодосију, коју он непоштује као анти-канонску и продужава да служи. Тих дана са њим је саслуживао и Митрополит назаретски Киријак иначе опозиционер патријарху, што је знак да су ова два митрополита направили раскол у Јерусалимској патријаршији.
      У сусрету двојице патријараха Теофила и Вартоломеја, разматрани су сви детаљи настале кризе, као и непоштивање синодских одлука двојице митрополита Киријака и Теодосија.

                                                                                        Извештава:RRN


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio