Kriza u Jerusalimskoj patrijaršiji

   U utorak 29. maja, u Konstantinopolj (Istanbul), u pratnji četvorice klirika doputovao je Jerusalimski patrijarh Teofil III, koji se susreo sa patrijarhom Carigradskim Vartolomejem, tražeći izlaz iz krize u koju je ovih dana zapala Jerusalimska patrijaršija. Proteklih nedjelja Jordanska Vlada je neočekivano povukla oficijalno priznanje Njegove Svetosti patrijarha Teofila III, zato što „ovaj nije ispunio obećanja koja je dao prilikom svog izbora Jordanskoj Vladi“. Ova odluka je došla u trenutku kada se očekivalo priznanje patrijarha od Izraelske Vlade koja je više godina to priznanje odlagala. Pritisak se vrši i na palestinske vlasti da otkažu podršku patrijarhu. Ovaj čin patrijarh ocjenjuje kao izuzetno tešku situaciju u Jerusalimskoj patrijaršiji i velika je mogućnost da se pristupi izboru novog patrijarha.
     U
Jerusalimu se ređaju protesti protiv patrijarha Teofila od strane arapskih hrišćana, ujedinjenih oko Mitropolita sevastijskog Teodosija inače arapskog porijekla, kao i mitinzi podrške patrijarhu od strane malobrojnih Grka i Arapa.
     Prošle ned
jelje Sveti Sinod Jerusalimske patrijaršije stavio je na dvije nedjelje zabranu svešteno-služenja Mitropolitu sevastijskom Teodosiju, koju on ne poštuje kao „anti-kanonsku“ i produžava da služi. Tih dana sa njim je sasluživao i Mitropolit nazaretski Kirijak inače opozicioner patrijarhu, što je znak da su ova dva mitropolita napravili raskol u Jerusalimskoj patrijaršiji.
    U susretu dvojice patrijaraha Teofila i Vartolomeja, razmatrani su svi detalji nastale krize, kao i nepoštivanje sinodskih odluka dvojice mitropolita Kirijaka i Teodosija.

                                                                                Izveštava:RRN


 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio