Интервју Епископа Герасима

Поводом недавних дешавања у Доњем Лапцу, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим, дао је новинару Жељку Поповићу интервју за Јутарњи лист. Пошто је у истом од 05. фебруара ове године, објављен само један краћи дио истог, овдје га доносимо у целости:

Жељко Поповић - Скупина вјерника из Доњег Лапца тврди да се православна црква, точније парох Зоран Михајловић укључио у политичку кампању уочи локалних избора и сврстао се на страну СДСС-а. Дали подржавате пароха и како оцјењујете његов рад.
Епископ Герасим -
По вашем првом питању можемо одговорити следеће: Ми ни по чему невидимо да се православни свештеник Зоран Михајловић  сврстао  на страну једне политичке опције (у вашем питању прозване). То се да уочити тек у вашим новинском чланку, дакле то је ваше мишљење.Такође смо мишљења  да је аутор чланка од 22. јануара ове године, погрешно интерпретирао речи јереја Михајловића, "за све што радим имам подршку Епископа". Нажалост ово није први новински напис, истог аутора, који је крајње непрофесионално и злонамерно написан и дат у јавност.
Јереј Зоран Михајлови
ћ, је погрешио што је јавно именом и презименом прозвао одређену особу за недавање прилога, то сматрамо исхитреним и нетактичним. А да се сврстао на ову или ону политичку опцију,  како пише у медијима то несматрамо озбиљно и у то неверујемо.

Жељко Поповић - Скупина вјерника из Доњег Лапца Вас је посјетила, они тврде да сте им обећали јавно се очитовати али досада још то нисте учинили па још није познат став православне цркве која је извргнута нападима у Доњем Лапцу.
Епископ Герасим -
Пре давања овог интервјуа, из Доњег Лапца нити смо примали нити нас је посетила, како ви кажете група верника, којима смо нешто обећали. Посетили су нас господин Милан Ђукић и господин Јован Вукша, и у просторима којима смо их примли разговарали смо о проблемима везаним за Доњи Лапац.
А то што кажете да је Православна црква извргнута нападима, то смо приметили само у појединим медијима, то ни верници ни неверници из Доњег Лапца нису направили, и колико смо Ми приметили ти људи живе складним животом, све док их неко од новинара не узталаса.

Жељко Поповић - Како коментирате да је Пароха физички напао бивши начелник општине испред православне цркве у Доњем Лапцу .
Епископ Герасим -
Ми нисмо очевидац догађаја  испред храма у Доњем Лапцу и неможемо говорити о нападу и каквога је карактера напад био, можемо рећи следеће; да до било каквих размирица није требало доћи и све се могло постићи смиреним разговором. Жао нам је што је јереј Зоран Михајловић одређене људе јавно прозвао, то није пракса у Православној цркви, али то смо већ навели нетактичним и у будућности се такво што верујемо неће поновити. Исто тако нам је жао што је од свега тога направљена сензација, али када боље размислимо то и продаје данашњу тисковину (новине).

Жељко Поповић - Јесу ли догађања нанијела штету православној цркви у томе дјелу епархије!
Епископ Герасим -
Неверујемо да су оваква догађања могла нанети штету Православном битисању на овим просторима. После Фашистичко-усташко- комунистичких  разарања, а затим и обмане и прогона православних житеља из Доњег Лапца и других места, ово су ситнице. Но, ни оне нису добро дошле, али тако бива после разбијања једне заједнице ма како се она звала у овом примеру Српска. Такође у кампањи у овом случају локалној, препирка политичара није ништа ново, као да заборављамо ону стару изреку, када су у питању Срби "завади па владај".   Плашим се да се Срби у Доњем Лапцу свађају, не око врућа кромпира, него врућа камена, а то јесте добијање власти у поменутом месту. Сиромашни људи - сиромашна Општина. Држава ту мора да утиче и помогне у организовању пре свега прилаза том прекрасном месту, онај ко није био у Лапцу незна шта је природна лепота. Да би дошао до те средине, некада чисто Српске (данас ту после 1995 г. има насељених и Хрвата из Босне), мора да се иде преко суседне државе Босне и Херцеговине, али када је у питању заједница већинска Српска онда је ту брига државе минорна. Зато сматрамо ко год дође на власт у Доњи Лапац, ова или она политичка опција одговорност није, обезбедити високу плату општинских дужносника, него бољитак грађана те општине.

Жељко Поповић - Недавно сте примили предсједника СДСС-а Војислава Станимировића што је био повод посјете?
Епископ Герасим -
Посета Господина Војислава Станимировића председника СДСС-а, није сигурно оно што би ви желели, договор СДСС-а и СПЦ-а око избора у Доњем Лапцу (од прилике тако је нешто писало у вашем новинском чланку Јутарњег Листа, од 11. 01. 2007 г.). Не, то није сигурно, него је у питању организовање једног вида хуманитарне помоћи у намирницама за ученике богословије у манастиру Крка, СДСС-а и верника источне славоније и Епархије горњокарловачке, а у што се можете уверити и у Инфо-вестима Епархије далматинске. 
Не дуго после тога Ми смо у својој резиденцији примили и Милана
Ђукића, што би и код других могло да изазове питање, зашто то? Али није. Примићемо и свакога другога ко жели да разговара са нама по темама ко је су прикладне за разговор и на тај начин вршити своју мисију.


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio