Епископ посетио породице ухапшених кореничких Срба

Торба Срба из Лике стара више од 200 год.   На празник Обрезања Господњег 14. јануара 2007 године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим, заједно са парохијским свештеником јерејем Далибором Танасићем, посетио је породице недавно ухапшених кореничких Срба, оптужених за наводне злочине почињене у овом последњем рату.  Ухапшени су Милан Панић (40) из Михаљевца, Милорад Жигић (46) из Тука и Жељко Шупут (36) из Коренице и тренутно се налазе у затвору у Госпићу, гдје чекају исход суђења.
    На лицу места смо се упознали да су сва троица ухапшених породични људи од којих Милан Панић има петоро деце и супругу, а једно од малишана има нужду о посебној бризи. Жељко Шупут има двоје деце и супругу која је тешко болесна, којој такође треба непрекидна брига и надгледање. А Милорад Жигић живи са старом мајком која је сад препуштена сама себи без синове помоћи.
    Кроз разговор са њиховим супругама дознали смо да их се терети за нешто што они нису учинили, у књизи Спомен жупа Дрежник града Ваганца и Коренице од аутора иначе католичких свештеника Анђелка Мијатовића и Јосипа Боговића, записана су имена других особа који су у наведеним местима починили нечовештво према католичком живљу у току рата. Имена ове троице ухапшених у поменутој књизи нема, а управо се њих терети за учињено недело. Многи мештани Коренице православни Срби рекли су нам да постоје професионални сведоци који су многе биране Србе, добре домаћине и православце оптуживали за ратни злочин, један од њих је и Светозар Каран који је добио седам година затвора, како судац Бранко Миловановић (иначе по имену и презимену рекло би се да је пребјег), Жупанијског суда у Госпићу каже; Због тога што Срби од свога досељавања на Личка пространства већ петсто (500) година врше тортуру над Хрватима. Требају ли речи коментара на ову сулуду пресуду? Не. Ова пресуда даје јасну слику кошмарног и хаотичног стања правосуђа једне земље у транзицији.

монах Спиридон

         


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio