Episkop posetio porodice uhapšenih koreničkih Srba

Torba Srba iz Like stara vise od 200 godina   Na praznik Obrezanja Gospodnjeg 14. januara 2007 godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim, zajedno sa parohijskim sveštenikom – jerejem Daliborom Tanasićem, posetio je porodice nedavno uhapšenih koreničkih Srba, optuženih za navodne zločine počinjene u ovom poslednjem ratu.  Uhapšeni su Milan Panić (40) iz Mihaljevca, Milorad Žigić (46) iz Tuka i Željko Šuput (36) iz Korenice i trenutno se nalaze u zatvoru u Gospiću, gdje čekaju ishod suđenja.
    Na licu mesta smo se upoznali da su sva troica uhapšenih porodični ljudi od kojih Milan Panić ima petoro dece i suprugu, a jedno od mališana ima nuždu o posebnoj brizi. Željko Šuput ima dvoje dece i suprugu koja je teško bolesna, kojoj takođe treba neprekidna briga i nadgledanje. A Milorad Žigić živi sa starom majkom koja je sad prepuštena sama sebi bez sinove pomoći.
    Kroz razgovor sa njihovim suprugama doznali smo da ih se tereti za nešto što oni nisu učinili, u knjizi „Spomen župa Drežnik grada Vaganca i Korenice“ od autora inače katoličkih sveštenika Anđelka Mijatovića i Josipa Bogovića, zapisana su imena drugih osoba koji su u navedenim mestima počinili nečoveštvo prema katoličkom življu u toku rata. Imena ove troice uhapšenih u pomenutoj knjizi nema,a upravo se njih tereti za učinjeno nedelo. Mnogi meštani Korenice pravoslavni Srbi rekli su nam da postoje „profesionalni svedoci“ koji su mnoge birane Srbe, dobre domaćine i pravoslavce optuživali za ratni zločin, jedan od njih je i Svetozar Karan koji je dobi sedam godina zatvora, kako sudac Branko Milovanović (inače po imenu i prezimenu reklo bi se da je prebjeg), Županijskog suda u Gospiću kaže; „Zbog toga što Srbi od svoga doseljavanja na Lička prostranstva već petsto (500) godina vrše torturu nad Hrvatima“. Trebaju li reči komentara na ovu suludu presudu? Ne. Ova presuda daje jasnu sliku košmarnog i haotičnog stanja pravosuđa jedne zemlje u tranziciji.

monah Spiridon

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio