Hramovna slava u Peroju

     S' blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima vernici parohije perojske u Peroju danas su (25.12.) proslavili svoju hramovnu slavu – Prepodobnog Spiridona Čudotvorca. U prepunom parohijskom hramu Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski G.G. Amfilohije, uz sasluženje Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija i Episkopa gornjokarlovačkog G.G. Gerasima, sa više sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhija dalmatinske i gornjokarlovačke. U pozdravnoj besedi Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim rekao je: Vaša Preosveštenstva, časni oci, dragi gosti, draga braćo, sabrali smo se danas u ovome svetom hramu slaveći ime Božije, slaveći Gospoda Tvorca, a da bismo proslavili hramovnu slavu Svetog Oca Spiridona Čudotvorca Trimitunskog. Zahvaljujem se Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu Amfilohiju, što je izdvojio svoje vreme i ostavio svoje obaveze da bi danas molitveno bio sa nama i doneo nam blagoslove Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Arsenija i drugih svetih koji počivaju u manastirima i crkvama Crne Gore. Zahvaljujem se i Njegovom Preosveštenstvu Episkopu dalmatinskom G. Fotiju, našem eparhijskom susedu koji je uvek sa nama da uveliča slavlje i da svoj blagoslov i podeli našu radost sa nama. U svom govoru Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, zahvalio se duhovnom Arhipastiru Eparhije gornjokarlovačke G. Gerasimu što mu je ostvarena želja da se molitveno saberu u hramu Svetog Spiridona na Svetoj Liturgiji. U nastavku svoje besede Visokopreosvećeni je govorio o Crkvi, kao čuvaru Pravoslavlja kroz vekove i pohvalio je vernike ove parohije u svome očuvanju Vere Pravoslavne, jer su na ovim prostorima od davne 1657. godine.
     Posle zaamvone molitve usledilo je blagosiljanje slavskog žita i rezanje kolača. U nastavku je priređen kulturno-umetnički program Društva perojskih Crnogoraca „PEROJ 1657“, izvođenjem folklornih igara iz Crne Gore, ovim povodom priređena je izložba gospođe Ljubinke Lazarić pod nazivom „SVETITELjI I MASLINE“. Ovoj svečanosti prisustvovali su i mnogobrojni ugledni gosti: Ministar vjera Republike Srpske – gospodin Jovo Turanjanin, Konzul-žeran Genarlnog konzulata u Rijeci – gospođa Mira Jegdić, župnik fažanske crkve u Fažani –  Milan Mužina, predsednik Skupštine Istarske županije – gospodin Anton Peruško, gospoda iz grada Vodnjana, predstavnici srpske nacionalne manjine grada Pule, te mnogobrojni vjernici i drugi gosti.
      Prilikom odlaska iz Peroja na predlog Preosvećenog Vladike G. Gerasima, gosti su posetili Baziliku u Vodnjanima, gde je visoke goste dočekao župnik Marjan Jelenić pokazivajući i govoreći o relikvijama koje se čuvaju u ovoj Bazilici. U njoj se čuvaju mošti Patrijarha carigradskog Pavla, sv. mučenika Sevastijana, sv. vlmč. Varvare i dr. koje su putevima samo Bogu znanim dospele u Istru.

         

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio