У Карловцу одржана седница
Епископског савета Српске Православне Цркве у Хрватској

    Данас је (15.12 ов.г.) у епископској резиденцији у Карловцу одржана седница Епископског савета  Српске Православне Цркве у Хрватској којом је председавао Његово Високопреосвештенство - Митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Г.Г. Јован. Седници су присуствовали: Епископ славонски Г.Г. Сава, осјечко-пољски и барањски Г.Г. Лукијан, далматински Г.Г. Фотије и домаћин - Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим, заједно са осталим члановима Епископског савета.
      На седници су разматрана актуелна питања, произашла из активности надлежних органа у току ове године, као и непосредни задаци у идућој години. Затим је било говора и о увек актуелној теми поврата национализиране имовине и обнови порушених верских објеката. Донесено је следеће саопштење за јавност:

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕПИСКОПСКОГ САВЕТА СПЦ

    Епископски савет СПЦ на својој редовној седници одржаној у Карловцу, под председништвом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Г.Г. Јована, разматрао је нека актуална питања, произашла из активности надлежних органа у току ове године, те непосредне задатке у идућој години.
    Савет
је константовао да су учињени знатни напори нашег свештенства и верујућег народа у оживљавању наше вере и враћања истој, посебно младих.Обнова храмова (јако спора), увођење веронауке у школе, те душобрижништо у војсци, полицији, затворима, и др., чини нас одговорним да још преданије наставимо радити на овим пословима.
     Епископски савет изражава жаљење што Влада РХ финанцијски не прати ни приближно потребе СПЦ-а код обнове порушених храмова и Епископских дворова. Вероватно да би обнова била ефикаснија да је поврат национализиране имовине интензивнији. Он је нажалост неоправдано успорен.
      У расправи је изражено задовољство резултатима у обнови парохијских домова и деломично објеката под заштитом.
     Савет оцењује позитивним да је коначно прорадило Мешовито поверенство Владе РХ и СПЦ-а те је почело врло одговорно и систематично радити на конкретним питањима која су регулирана уговором о заједничким интересима Владе РХ и СПЦ-а.
     Савет с обзиром на задње заседање у овој години упућују искрене честитке свим нашим верницима и члановима наше заједнице за божићне и новогодишње празнике.

У Карловцу, 15. 12. 2006 год.

Председник Епископског савета
Митрополит загребачко-љубљански

и целе Италије

+ Јован
[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio