U Karlovcu održana sednica
Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj

    Danas je (15.12 ov.g.) u episkopskoj rezidenciji u Karlovcu održana sednica Episkopskog saveta  Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj kojom je predsedavao Njegovo Visokopreosveštenstvo - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije G.G. Jovan. Sednici su prisustvovali: Episkop slavonski G.G. Sava, osječko-poljski i baranjski G.G. Lukijan, dalmatinski G.G. Fotije i domaćin - Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim, zajedno sa ostalim članovima Episkopskog saveta.
    Na sednici su razmatrana aktuelna pitanja, proizašla iz aktivnosti nadležnih organa u toku ove godine, kao i neposredni zadat
ci u idućoj godini. Zatim je bilo govora o uvek aktuelnoj temi povrata nacionalizirane imovine i obnovi porušenih verskih objekata. Doneseno je sledeće saopštenje za javnost:


SAOPŠTENjE ZA JAVNOST EPISKOPSKOG SAVJETA SPC

   Episkopski savet SPC na svojoj redovnoj sednici održanoj u Karlovcu, pod predsedništvom Njegovog Visoko-preosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog G.G. Jovana, razmatrao je neka aktualna pitanja, proizašla iz aktivnosti nadležnih organa u toku ove godine, te neposredne zadatke u idućoj godini.
    
Savet je konstantovao da su učinjeni znatni napori našeg sveštenstva i vjerujućeg naroda u oživljavanju naše vere i vraćanja istoj, posebno mladih.
Obnova hramova (jako spora), uvođenje veronauke u škole, te dušobrižništo u vojsci, policiji, zatvorima, i dr., čini nas odgovornim da još predanije nastavimo raditi na ovim poslovima.
      Episkopski savet izražava žaljenje što Vlada RH financijski ne prati ni približno potrebe SPC-a kod obnove porušenih hramova i Episkopskih dvorova. Vjerovatno da bi obnova bila efikasnija da je povrat nacionalizirane imovine intenzivniji. On je nažalost neopravdano usporen.
    U raspravi je izraženo zadovoljstvo rezultatima u obnovi parohijskih domova i djelomično objekata pod zaštitom.

      Savet ocenjuje pozitivnim daje konačno proradilo Mješovito povjerenstvo Vlade RH i SPC-a te je počelo vrlo odgovorno i sistematično raditi na konkretnim pitanjima koja su regulirana ugovorom o zajedničkim interesima Vlade RH i SPC-a.

Savjet s obzirom na zadnje zasjedanje u ovoj godini upućuju iskrene čestitke svim našim vjernicima i članovima naše zajednice za božićne i novogodišnje praznike. 

     U Zagrebu, 15.12.2006.

Predsjednik Episkopskog savjeta
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski

i cijele Italije

+ Jovan
 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio