Из уреда Епископ горњокарловачког

         У уред Епископа горњокарловачког дана 09. августа 2006 године примили смо писмо потписано од стране хрватских бранитеља. Овим путем објављујемо сам садржај писма, док ће саопштење за јавност о овом догађају уследити накнадно.

Господине владика Герасиме

       Хрватски лист бр.95 објавио је натпис На звонима у Смиљану грб Републике Србије !!. Житељи Лике и оближњег Госпића овај чин доживљавају као дрску провокацију, стога вам скрећемо пажњу да под хитно дате мајсторима нека избрусе српски грб и ставе натпис како ви кажете који гласи: Храму светих апостола Петра и Павла у Смиљану дарује ЕПС поводом обиљежавања 150 година од рођења Николе Тесле. Господине Герасиме ви добро знате што је српска војска под овим грбом учинила у Лици и цијелој Хрватској. Оцјењујемо  јако провокативним подгријавати злонамјерне људе и потицати на размишљања што значи српски грб у Хрватској. Хрватски народ је јако алергичан на овакве провокације, а нарочито хрватски бранитељи. Размислите мало о бројкама срушених цркава и других сакралних објеката, старачких домова, дјечјих вртића, болница, демолираних споменика, убијених људи, жена, дјеце, немоћних рањеника и стараца. То се никад не смије и не мцже заборавити, стога је свака провокација тежак изазов на узврат. Ваши људи почели су вјешати српске заставе које нису хрватским уставом допуштене. Зашто? Тко је духовни покретац ? Ви вјеројатно знате. Таквим појавама стати ћемо драстично за врат. Ако не скинете државно знаковље са звона у Смиљану, морамо се ми побринати. Заборавите Гарашанову идеју.

Загреб, 25. српња 2006 године                                         Хрватски бранитељи      


 

Саопштење за јавност

      Ових дана у канцеларију Епископа горњокарловачког Господина Герасима стигло је писмо упозорења или зле намере, са нечитким  потписом аутора, наводно упућено у име Хрвтаских бранитеља. Сам начин прикривања идентитета од стране аутора писма, није потребно коментарисати као и сам садржај писма, који је злонамеран,  и има за циљ да поквари стечено поверење и сарадњу Епархије горњокарловачке са државним институцијама Републике Хрватске. Звона на храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, поклон су Електропривреде Србије поводом обиљежавања 150 година од рођења Николе Тесле. Звона су увезена у Републику Хрватску, по свим законским регулативама које закон прописује. До сада нисмо имали примедби поводом грба као и натписа која се налазе на звонима храма у Смиљану.
       Очигледно је да су организатори обележавања јубилеја рођења Николе Тесле, били свесни космополитске улоге Николе Тесле за цело човечанство, као и чињенице да је рођен од оца Милутина, српског правосланог свештеника и мајке Ђурђине такође српкиње. Свој национални идентитет Никола Тесла никада није крио, нити га се одрицао.
      Из свега горе наведенога, сматрамо да овакви  испади појединаца, чији идентитет није могуће утврдити, нису вредни пажње нити требају бити разлог неспоразума између Епархије горњокарловачке и Хрватских бранитеља.

Из канцеларије Епископа горњокарловачког


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio