Iz ureda Episkop gornjokarlovačkog

      U ured Episkopa gornjokarlovačkog dana 09. avgusta 2006 godine primili smo pismo potpisano od strane hrvatskih branitelja. Ovim putem objavljujemo sam sadržaj pisma, dok će saopštenje za javnost o ovom događaju uslediti naknadno.

Gospodine vladika Gerasime

       Hrvatski list br.95 objavio je natpis ’’Na zvonima u Smiljanu grb Republike Srbije !!. Žitelji Like i obližnjeg Gospića ovaj čin doživljavaju kao drsku provokaciju, stoga vam skrećemo pažnju da pod hitno date majstorima neka izbruse srpski grb i stave natpis kako vi kažete koji glasi: Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu daruje EPS povodom obilježavanja 150 godina od rođenja Nikole Tesle. Gospodine Gerasime vi dobro znate što je srpska vojska pod ovim grbom učinila u Lici i cijeloj Hrvatskoj. Ocjenjujemo  jako provokativnim podgrijavati zlonamjerne ljude i poticati na razmišljanja što znači srpski grb u Hrvatskoj. Hrvatski narod je jako alergičan na ovakve provokacije, a naročito hrvatski branitelji. Razmislite malo o brojkama srušenih crkava i drugih sakralnih objekata, staračkih domova, dječjih vrtića, bolnica, demoliranih spomenika, ubijenih ljudi, žena, djece, nemoćnih ranjenika i staraca. To se nikad ne smije i ne mcže zaboraviti, stoga je svaka provokacija težak izazov na uzvrat. Vaši ljudi počeli su vješati srpske zastave koje nisu hrvatskim ustavom dopuštene. Zašto? Tko je duhovni pokretac ? Vi vjerojatno znate. Takvim pojavama stati ćemo drastično za vrat. Ako ne skinete državno znakovlje sa zvona u Smiljanu, moramo se mi pobrinati. Zaboravite Garašanovu ideju.

           Zagreb, 25. srpnja 2006 godine                               Hrvatski branitelji 

Saopštenje za javnost

       Ovih dana u kancelariju Episkopa gornjokarlovačkog Gospodina Gerasima stiglo je pismo upozorenja ili zle namere, sa nečitkim  potpisom autora, navodno upućeno u ime Hrvtaskih branitelja. Sam način prikrivanja identiteta od strane autora pisma, nije potrebno komentarisati kao i sam sadržaj pisma, koji je zlonameran,  i ima za cilj da pokvari stečeno poverenje i saradnju Eparhije gornjokarlovačke sa državnim institucijama Republike Hrvatske. Zvona na hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, poklon su Elektroprivrede Srbije povodom obilježavanja 150 godina od rođenja Nikole Tesle. Zvona su uvezena u Republiku Hrvatsku, po svim zakonskim regulativama koje zakon propisuje. Do sada nismo imali primedbi povodom grba kao i natpisa koja se nalaze na zvonima hrama u Smiljanu.
        Očigledno je da su organizatori obeležavanja jubileja rođenja Nikole Tesle, bili svesni kosmopolitske uloge Nikole Tesle za celo čovečanstvo, kao i činjenice da je rođen od oca Milutina, srpskog pravoslanog sveštenika i majke Đurđine takođe srpkinje. Svoj nacionalni identitet Nikola Tesla nikada nije krio, niti ga se odricao.
        Iz svega gore navedenoga, smatramo da ovakvi  ispadi pojedinaca, čiji identitet nije moguće utvrditi, nisu vredni pažnje niti trebaju biti razlog nesporazuma između Eparhije gornjokarlovačke i Hrvatskih branitelja.

Iz kancelarije Episkopa gornjokarlovačkog

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio