Сабрање свештенства и монаштва
Епархије горњокарловачке

У уторак 27. децембра 2005. године, у просторијама зграде Епархије горњокарловачке у Карловцу са почетком у 10.00 часова одржано је редовно годишње Сабрање свештенства и монаштва Епархије гоњокарловачке.
У свом уводном излагању Епископ горњокарловачки Г. Герасим поздравио је присутно свештенство и осврнуо се на богослужбени живот у 2005.
г.
Eпископ је са радошћу поздравио новорукоположене  свештенике у 2005. години који су попунили 9 упражњених парохија, тако да   тренутно у Епархији горњокарловачкој  службује  19 свештеника  а у манастиру  Гомирју  подвизава  5 монаха и монахиња.
Током слиједеће 2006.
године Епископ Герасим је истакао да ће  уз Божији благослов настојати  попунити и остале  упражњене парохије.
Епископ је истакао да је обновљен и већи број храмова и парохијских домова, али и један од гланих проблема је слаб повратак избеглог Српског становништва на своја огњишта као и обнова њихових порушених домова. Онај дио становништва који се и одлучи на повратак наилази на доста проблема приликом  повратка   а  млади људи скоро никако не долазе до посла што је свакако једини услов њихове егзистенције.
У току 2006. г. истакнути су планови за наставком радова на обнови храмова и парохијских домова као и пружање хуманитарне помоћи повратницима и угроженом  становништву.
Епархија се сходно својим могућностима кроз организацију  хуманитарне организације  СПЦ-е  Човјекољубље укључила у помоћ свом народу а посебно млађим особама, што се види кроз пројекат
"Информативна и техничка помоћ код нострификације  диплома", реализираног у  2005. г.
На Сабрању је и размотрено питање национализоване имовине Црквених општина и манастира  Гомирја . До сада је успјешно враћена имовина на Ријеци а донекле у Карловцу. У осталом дијелу Епархије повратак имовине још увијек није ријешен.
На крају Сабрања
, Епископ Герасим свом свештенству и монаштву честитао је наступајуће божићне и новогодишње празнике.

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio