Sabranje sveštenstva i monaštva
Eparhije gornjokarlovačke

U utorak 27. decembra 2005. godine, u prostorijama zgrade Eparhije gornjokarlovačke u Karlovcu sa početkom u 10.00 časova održano je redovno godišnje Sabranje sveštenstva i monaštva Eparhije gonjokarlovačke.
U svom uvodnom izlaganju Episkop gornjokarlovački G. Gerasim pozdravio je prisutno sveštenstvo i osvrnuo se na bogoslužbeni život u 2005. g.
Episkop je sa radošću pozdravio novorukopoložene  sveštenike u 2005. godini koji su popunili 9 upražnjenih parohija, tako da   trenutno u Eparhiji gornjokarlovačkoj  službuje  19 sveštenika  a u manastiru  Gomirju  podvizava  5 monaha i monahinja.
Tokom slijedeće 2006. godine Episkop Gerasim je istakao da će  uz Božiji blagoslov nastojati  popuniti i ostale  upražnjene parohije.
Episkop je istakao da je obnovljen i veći broj hramova i parohijskih domova, ali i jedan od glanih problema je slab povratak izbeglog Srpskog stanovništva na svoja ognjišta kao i obnova njihovih porušenih domova. Onaj dio stanovništva koji se i odluči na povratak nailazi na dosta problema prilikom  povratka   a  mladi ljudi skoro nikako ne dolaze do posla što je svakako jedini uslov njihove egzistencije.
U toku 2006. g. istaknuti su planovi za nastavkom radova na obnovi hramova i parohijskih domova kao i pružanje humanitarne pomoći povratnicima i ugroženom  stanovništvu.
Eparhija se shodno svojim mogućnostima kroz organizaciju  humanitarne organizacije  SPC-e  « Čovjekoljublje « uključila u pomoć svom narodu a posebno mlađim osobama, što se vidi kroz projekat
"Informativna i tehnička pomoć kod nostrifikacije  diploma", realiziranog u  2005. g.
Na Sabranju je i razmotreno pitanje nacionalizovane imovine Crkvenih opština i manastira  Gomirja . Do sada je uspješno vraćena imovina na Rijeci a donekle u Karlovcu. U ostalom dijelu Eparhije povratak imovine još uvijek nije riješen.
Na kraju Sabranja
, Episkop Gerasim svom sveštenstvu i monaštvu čestitao je nastupajuće božićne i novogodišnje praznike.

 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio