СВЕЧАНА ПРОСЛАВА  СВЕТОГ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА
САВЕ ГОРЊОКАРЛОВАЧКОГ У ДОЊЕМ БУДАЧКОМ

Ове године 17. јула дан Св. свештеномученика Саве горњокарловачког прослављен је свечаније као никада до сада. Епархија је славила ове године на челу са својим новоизабраним Епископом Герасимом, на чијем је трону епископа горњокарловачких столовао Св. Сава Горњокарловачки од 1938. до 1941. године.
Св. Архијерејску литургију која је тога дана служена у Доњем Будачком код Карловца служио је Његово Преосвештенство Епископ Герасим уз саслужење тринаест свештеника. Посебна радост осликавала се на свим свештенослужитељима као и на многобројном народу сабраном на Св. Литургији.
У својој беседи на крају литургије Епископ Герасим позвао је вјерни и напаћени народ да се врати својој цркви, и да покајањем због накада не тако давно отуђености од своје цркве тог извора свих добара- почне нову страницу на којој ће бити исписано покајање и вјера у будућност која се остварује кроз цркву са Христом у Христу.
У току Св. Литургије Епископ Герасим је протонамјесника Радослава Анђелића пароха дворског у Двору, унапредио у чин протојереја, а на крају Св. Литургије напрсним крстом одликовао протојереја Јеленка Стојановића пароха српскоморавичког из Српских Моравица у чин протојереја-ставрофора.
Овој несвакидашњој радости уз вјерни народ као и присуство амбасадора СЦГ Г. Милана Симурдића, освећен је славски колач и кољиво Вијећа српске националне мањине карловачке жупаније који су Св. Саву Горњокарловачког узели за свога патрона.
Празнично славље увеличали су чланови фолклорне секције СКД Просвјета - пододбор Крњак који су извели сплет кордунашких кола.

         

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio