SVEČANA PROSLAVA  SVETOG SVEŠTENOMUČENIKA
SAVE GORNJOKARLOVAČKOG U DONJEM BUDAČKOM

Ove godine 17. jula dan Sv. sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog proslavljen je svečanije kao nikada do sada. Eparhija je slavila ove godine na čelu sa svojim novoizabranim Episkopom Gerasimom, na čijem je tronu episkopa gornjokarlovačkih stolovao Sv. Sava Gornjokarlovački od 1938. do 1941. godine.
Sv. Arhijerejsku liturgiju koja je toga dana služena u Donjem Budačkom kod Karlovca služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim uz sasluženje trinaest sveštenika. Posebna radost oslikavala se na svim sveštenoslužiteljima kao i na mnogobrojnom narodu sabranom na Sv. Liturgiji.
U svojoj besedi na kraju liturgije Episkop Gerasim pozvao je vjerni i napaćeni narod da se vrati svojoj crkvi, i da pokajanjem zbog nakada ne tako davno otuđenosti od svoje crkve tog izvora – svih dobara- počne novu stranicu na kojoj će biti ispisano pokajanje i vjera u budućnost koja se ostvaruje kroz crkvu sa Hristom u Hristu.
U toku Sv. Liturgije Episkop Gerasim je protonamjesnika Radoslava Anđelića paroha dvorskog u Dvoru, unapredio u čin protojereja, a na kraju Sv. Liturgije naprsnim krstom odlikovao protojereja Jelenka Stojanovića paroha srpskomoravičkog iz Srpskih Moravica u čin protojereja-stavrofora.
Ovoj nesvakidašnjoj radosti uz vjerni narod kao i prisustvo ambasadora SCG G. Milana Simurdića, osvećen je slavski kolač i koljivo Vijeća srpske nacionalne manjine karlovačke županije koji su Sv. Savu Gornjokarlovačkog uzeli za svoga patrona.
Praznično slavlje uveličali su članovi folklorne sekcije SKD «Prosvjeta» - pododbor Krnjak koji su izveli splet kordunaških kola.

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio