СЛАВА МАНАСТИРА ГОМИРЈА

На празник Светог Претече и Крститеља Господњег Јована 7/24 јула, манастир Гомирје прославио је своју Крсну славу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије уз саслужење домаћина Епископа горњокарловачког Г. Герасима, монаха и свештеника  Епархија сремске, далматинске  и горњокарловачке. Светој Литургији присуствовало је мноштво народа, како из тог краја тако и из суседне нам Републике Српске из града Бања Луке, који су дошли да се помоле Богу присуствују Светој Литургији и приме Христа у тој древној светињи.
Епископ Герасим у својој беседи се обратио верном народу, благодарио Богу, што ево у великом броју можемо прославити празник Светог пророка и Претече, Њега који нам је показао пут и дао путоказе и смернице, а својим животом пример и узор како треба да живимо. Епископ Герасим је позвао све вернике, следећи пример Светог Јована, да на првом месту обновимо људску природу коју нам је дао Христос, а то се постиже искреним покајањем. На крају беседе се захвалио владици Василију, монаштву и свештенству  на посети Епархији горњокарловачкој.
Његово Преосвештенство Епископ сремски Г.Василије, такође се захвалио на првом месту Епископу Герасиму на позиву и гостопримству, манастиру Гомирју и свима присутнима се обратио, истичући величину манастира Гомирја као духовног центра кроз векове, који живи већ 400 година, наглашавајући притом, да је свој први искушенички и монашки живот пре 44. године започео , ето баш овде у манастиру Гомирју заједно са покојним оцем Мироном.
После Свете Литургије оџан је помен за упокојене монахе и монахиње на манастирском гробљу, те освећен споменик покојном оцу Мирону.

~ Вијест примљена из Канцеларије Његовог Преосвештенства Епископа Г.Г. Герасима ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio