SLAVA MANASTIRA GOMIRJA

Na praznik Svetog Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana 7/24 jula, manastir Gomirje proslavio je svoju Krsnu slavu. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski G. Vasilije uz sasluženje domaćina Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima, monaha i sveštenika  Eparhija sremske, dalmatinske  i gornjokarlovačke. Svetoj Liturgiji prisustvovalo je mnoštvo naroda, kako iz tog kraja tako i iz susedne nam Republike Srpske iz grada Banja Luke, koji su došli da se pomole Bogu prisustvuju Svetoj Liturgiji i prime Hrista u toj drevnoj svetinji.
Episkop Gerasim u svojoj besedi se obratio vernom narodu, blagodario Bogu, što evo u velikom broju možemo proslaviti praznik Svetog proroka i Preteče, Njega koji nam je pokazao put i dao putokaze i smernice, a svojim životom primer i uzor kako treba da živimo. Episkop Gerasim je pozvao sve vernike, sledeći primer Svetog Jovana, da na prvom mestu obnovimo ljudsku prirodu koju nam je dao Hristos, a to se postiže iskrenim pokajanjem. Na kraju besede se zahvalio vladici Vasiliju, monaštvu i sveštenstvu  na poseti Eparhiji gornjokarlovačkoj.
Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski G.Vasilije, takođe se zahvalio na prvom mestu Episkopu Gerasimu na pozivu i gostoprimstvu, manastiru Gomirju i svima prisutnima se obratio, ističući veličinu manastira Gomirja kao duhovnog centra kroz vekove, koji živi već 400 godina, naglašavajući pritom, da je svoj prvi iskušenički i monaški život pre 44. godine započeo , eto baš ovde u manastiru Gomirju zajedno sa pokojnim ocem Mironom.
Posle Svete Liturgije odžan je pomen za upokojene monahe i monahinje na manastirskom groblju, te osvećen spomenik pokojnom ocu Mironu.

~ Vijest primljena iz Kancelarije Njegovog Preosveštenstva Episkopa G.G. Gerasima ~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio