VIDOVDAN U OGULINU

Na praznik Svetog velikomučenika cara Lazara Kosovskog - Vidovdan,  Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim uz sasluženje protojereja Jelenka Stojanovića, protosinđela Mihajla Vukčevića te jereja Milana Simića, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u gradu Ogulinu. Čestitajući mnogobrojnim vernicima veliki Srpski praznik Vidovdan, Episkop je istakao primjer Sv.Velikomučenika cara Lazara, koji je izabrao put istine i ljubavi, kao i naši očevi i đedovi, koji nam dadoše pravu vjeru i pravi put, govoreći da mi isto trebamo ići tim putem te sačuvati vjeru đedova i ostaviti je svojim sinovima i unucima neiskvarenu.
Podržavajuću našu braću u Republici Makedoniji i saosjećajući patnju sa blaženjejšim Arhiepiskopom i Mitropolitom  skopskim Jovanom , Episkop naglašava da su naša braća u Makedoniji na čelu sa Arhiepiskopom Jovanom izabrali baš taj put istine , koji je izabrao i Sveti velikomučenik car Lazar i svi oni mučenici koji postradaše za Gospoda Našeg Isusa Hrista, od prvih vekova Crkve pa sve do danas. Preosvećeni Vladika je zamolio prisutne vernike da se pomole za našu braću u Makedoniji, da ne osete kao mnoštvo mučenika, zatvorske rešetke, tamnice te gvozdene lance. Moleći Boga da im da snage da izdrže iskušenja sa kojima se susrecu u današnje vreme kao u prvim vekovima Crkve kada su hrišćani gonjeni i stradali od mnogobožačke ruke.
Na kraju besede Episkop Gerasim predstavio je vrenicima novorukopoloženog sveštenika Milana Simića, koji će služiti u Ogulinu, moleći Boga za svaki blagoslov novom svešteniku, ali isto tako moleći vernike da budu uz svog sveštenika , da mu pomognu , ne stideći se svoje vere Pravoslavne. Takođe Episkop je čestitao Krsnu Slavu Sv.velikomučenika cara Lazara Srpskom Nacionalnom Veću u gradu Ogulinu, te u kratkoj poseti zahvalio se vlastima u Ogulinu na pozivu i dosadašnjioj saradnji.

~ Vijest primljena iz Kancelarije Njegovog Preosveštenstva Episkopa G.G. Gerasima ~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio