ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ОСВЕШТАО ОБНОВЉЕНУ МАНАСТИРСКУ ЦРКВУ У ГЛОГОВЦУ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је у недељу 26. јуна 2005. године, у манастиру Глоговцу код Шипова служио Свету Архијерејску Литургију и освештао обновљену манастирску цркву. У беседи је Патријарх нагласио да сви православци треба да се у савременом свету понашају како доликује светим прецима, а уз благослов верном народу, као и уз поздрав припадницима других вероисповести, Његова Светост је умолио Господа да помогне и њима и нама.
Манастир Глоговац у Јању, село Бабићи, код Шипова. Овај средњовековни манастир је порушен од стране Турака, одмах после окупације Босне. Нова црква манастира Глоговца, после
дужег опустошења, подигнута је 1867-1869. године, за време Омер-паше Латаса. Епископа Дионисија Милијевића је освештао 1869. године. На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 1944. године, манастирски храм су запалиле усташе. За време Епископа бањалучког Андреја (Фрушића), храм је обновљен и освећен, али као парохијска црква. Освећење су извршили епископи жички Василије (Костић) и бањалучки Андреј (Фрушић).

~ Вијест преузета са  www.spc.org.yu ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio