Храмовна слава порушеног храма  Св. оца Николаја  У Карловцу

Велељепни храм Св. Николе у Карловцу миниран је почетком рата 1991. г. да би 1993. г. био скоро у потпуности срушен. Последња храмовна слава прослављена је 19. децембра 1990. године. Од тог времена па све до данашњег празника Св. оца Николаја храм исчекује своју обнову.
Као привремени богослужбени простор,  новембра 2001. године преуређен је дио парохијске зграде у Радићевој улици у којем се од тада врше редовна богослужења. И ове године свечано је прослављена храмовна слава порушеног нам храма Св. Николе.

У недељу 19. децембра 2004. на празник Св. оца Николаја Мирликијског Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим, служио је Свету Архијерејску Литургију у Карловцу, уз саслужење пароха карловачког о. Душка Спасојевића. У својој пригодној беседи Епископ је поздравио окупљене вјернике и замолио их да у истрајности вјере   одоле овоземаљским искушењима, и да у ишчекивању обнове храма припремимо себе да градећи храм градимо и себе. Епископ г.г. Герасим у суботу 18. децембра пререзао је у просторијама СКД Просвјета славски колач који су поводом своје крсне славе припремили вијећници Градског вијећа српске националне мањине у граду Карловцу. Том приликом Епископ је обавио разговоре са члановима СКД Просвјета и представницима српске мањине у Градском и Жупанијском вијећу у Карловцу.

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio