Hramovna slava porušenog hrama  Sv. oca Nikolaja  U Karlovcu

Veleljepni hram Sv. Nikole u Karlovcu miniran je početkom rata 1991. g. da bi 1993. g. bio skoro u potpunosti srušen. Poslednja hramovna slava proslavljena je 19. decembra 1990. godine. Od tog vremena pa sve do današnjeg praznika Sv. oca Nikolaja hram isčekuje svoju obnovu.
Kao privremeni bogoslužbeni prostor,  novembra 2001. godine preuređen je dio parohijske zgrade u Radićevoj ulici u kojem se od tada vrše redovna bogosluženja. I ove godine svečano je proslavljena hramovna slava porušenog nam hrama Sv. Nikole.

U nedelju 19. decembra 2004. na praznik Sv. oca Nikolaja Mirlikijskog Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Karlovcu, uz sasluženje paroha karlovačkog o. Duška Spasojevića. U svojoj prigodnoj besedi Episkop je pozdravio okupljene vjernike i zamolio ih da u istrajnosti vjere   odole ovozemaljskim iskušenjima, i da u iščekivanju obnove hrama pripremimo sebe da gradeći hram gradimo i sebe. Episkop g.g. Gerasim u subotu 18. decembra prerezao je u prostorijama SKD Prosvjeta slavski kolač koji su povodom svoje krsne slave pripremili vijećnici Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Karlovcu. Tom prilikom Episkop je obavio razgovore sa članovima SKD “ Prosvjeta“ i predstavnicima srpske manjine u Gradskom i Županijskom vijeću u Karlovcu.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio