Карловац,  12. октобра 2003.године

ЊЕГОВО  ПРЕОСВЕШТЕНСТВО  ЕПИСКОП ДАЛМАТИНСКИ  И АДМИНИСТРАТОР  ЕПАРХИЈЕ  ГОРЊОКАРЛОВАЧКЕ  СЛУЖИО  СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ  У  КАРЛОВЦУ.                      

Његово Преосвештенство Епископ далматински и администратор Епархије горњокарловачке Господин Фотије на дан Преподогног Кирјака Отшелника, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење неколико свештеника у Карловцу. Храм Св. оца Николаја у Карловцу срушен је почетком рата 1991. године, и од тада стоји у центру Карловца чекајући боља времена за обнову, чије су припреме у току. За богослужбене потребе, преуређен је дио Епархијске зграде (која је такође срушена у рату 1993. године), дио простора у којем се одржавају богослужења. У том богослужбеном простору  Његово Преосвештенство Епископ далматински и администратор Епархије горњокарловачке Господин Фотије, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење  свештеника о Јеленка Стојановића пароха српско-моравичког, о. Драгана Антонића пароха плашчанског и о. Мирослава Бабића пароха коларићко-војнићког.

У својој беседи Епископ Фотије се обратио присутним вјерницима и упознао их са настојањима обнове порушеног храма Св. оца Николаја и зграде Епархије.

Академски сликар г. Ђорђе Петровић је након беседе Епископа Фотија изложио радове посвећене срушеном храму под називом У спомен храму Св. Николе у Карловцу . Својим импресивним радовима г. Ђорђе Петровић осликао је страдање храма и сачувао од заборава тренутак његовог страдања. Радови ће послужити за израду графичке мапе под истоименим називом, а њихова продаја  за обнову порушеног храма.

Послије обиласка порушене зграде Епархије, епископ Фотије са свештенством и вјерницима упутио се обилазак храма Св. ап. Петра и Павла у Доњем Будачком и  обновљеног парохијског дома. Епископа и госте из Карловца испред храма дочекали су верници и чланови КУД Божо Рибар из Крњака, који су наступили са пригодним програмом.


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio