Karlovac,  12. oktobra 2003.godine

NJEGOVO  PREOSVEŠTENSTVO  EPISKOP DALMATINSKI  I ADMINISTRATOR  EPARHIJE  GORNJOKARLOVAČKE  SLUŽIO  SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU  U  KARLOVCU.                      

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski i administrator Eparhije gornjokarlovačke Gospodin Fotije na dan Prepodognog Kirjaka Otšelnika, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje nekoliko sveštenika u Karlovcu. Hram Sv. oca Nikolaja u Karlovcu srušen je početkom rata 1991. godine, i od tada stoji u centru Karlovca čekajući bolja vremena za obnovu, čije su pripreme u toku. Za bogoslužbene potrebe, preuređen je dio Eparhijske zgrade (koja je takođe srušena u ratu 1993. godine), dio prostora u kojem se održavaju bogosluženja. U tom bogoslužbenom prostoru  Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski i administrator Eparhije gornjokarlovačke Gospodin Fotije, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje  sveštenika o Jelenka Stojanovića paroha srpsko-moravičkog, o Dragana Antonića paroha plaščanskog i o. Miroslava Babića paroha kolarićko-vojnićkog.

U svojoj besedi Episkop Fotije se obratio prisutnim vjernicima i upoznao ih sa nastojanjima obnove porušenog hrama Sv. oca Nikolaja i zgrade Eparhije.

Akademski slikar g. Đorđe Petrović je nakon besede Episkopa Fotija izložio radove posvećene srušenom hramu pod nazivom « U spomen hramu Sv. Nikole u Karlovcu ». Svojim impresivnim radovima g. Đorđe Petrović oslikao je stradanje hrama i sačuvao od zaborava trenutak njegovog stradanja. Radovi će poslužiti za izradu grafičke mape pod istoimenim nazivom, a njihova prodaja  za obnovu porušenog hrama.

Poslije obilaska porušene zgrade Eparhije, episkop Fotije sa sveštenstvom i vjernicima uputio se obilazak hrama Sv. ap. Petra i Pavla u Donjem Budačkom i  obnovljenog parohijskog doma. Episkopa i goste iz Karlovca ispred hrama dočekali su vernici i članovi KUD »Božo Ribar» iz Krnjaka, koji su nastupili sa prigodnim programom.                 

 


   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio