ПРОСЛАВА  ХРАМОВНЕ  СЛАВЕ  МАЛЕ ГОСПОЈИНЕ  У  ДРЕЖНИЦИ  И  ДЕСЕТ ГОДИНА  УСПЈЕШНОГ  РАДА : СРПСКОГ  КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКОГ  И ДУХОВНОГ  ДРУШТВА ЂУРЂЕВДАН

  На дан Рођења Пресвете Богородице 21. септембра 2003. године прослављена је у Дрежници храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ далматински и администратор Епархије горњокарловачке, уз саслужење игумана Данила Љуботине пароха пулско-перојског, о. Драгана Антонића пароха из Плашког и протонамјесника Милоша Ореља пароха дрежничког.

  Од раног јутра народ је пристизао са разних страна, аутобусима и приватним аутомобилима. Стигли су аутобуси из Пуле и Пероја, Ријеке, вјерници из Карловца, Плашког, Оточца, Брлога, Огулина и других мјеста Епархије горњокарловачке.

 Црква је била пуна народа прије почетка Св. Литургије. На Св. Литургији Епископ Фотије додијелио је Грамату признања о. Милошу Орељу и СКУДД Ђурђевдан поводом десетогодишњег успјешног рада. Послије Св. Литургије којој су присуствовали и угледни гости из Министарства просвјете Републике Хрватске, г. Милан Милић и Јадранка Хуљев, преставници српског културног савеза из Швајцарске г. Томислав Перић, Блажан Којић и Момир Момић, Савјета за националне мањине у РХ г. Синиша Таталовић и други. Програм се наставио у спортској дворани гдје је Српско културно-умјетничко и духовно друштво Ђурђевдан , поводом прославне десетогодишњце успјешног рада извело свој програм. У програму је учествовало Друштво перојских Црногораца са изворним пјесмама из Пероја. Предсједница Ђурђевдана Бранка Радуловић је додијелила плакете признања представницима домаћина код којих је Душтво гостовало, док су гости Друштво даривали различитим поклонима и признањима. Амбасадор СиЦГ поклонио је један компјутер. Друштво је добило и низ позива за гостовање јер је својим концертом одушевило све присутне.

 Послије концерта узваници су се преселили у Дом културе, гдје се наставило са свечаним ручком. У својој здравици Епископ Фотије је нагласио, да је Дрежница примјер како се треба радити са дјецом и омладином да би се опстало.

  За ову прилику свакако треба нагласити да је Вијеће српске националне мањине града Огулина које је тек ове године основано, а чији је предсједник г. Ненад Вукадиновић увелико помогло да ова прослава у свему успјешно заврши.

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio